Intrăm într-o „nouă eră” a mineritului: Cel mai mare proiect minier din lume va începe după o întârziere de 27 de ani

Sursa foto: Pexels

Cel mai mare proiect minier din lume, un plan de dezvoltare de 20 de miliarde de dolari ce presupune exploatarea unui zăcământ uriaș de fier și construirea unei căi ferate și a unui port într-un colț îndepărtat al Africii de vest, va începe anul acesta după o perioadă de așteptare de 27 de ani marcată de probleme, scandaluri și mai multe încercări eșuate de a demara proiectul, scrie Financial Times.

Compania anglo-australiană Rio Tinto a obținut inițial licența de explorare pentru zona munților Simandou din sud-estul Guineei, aflați la 550 de kilometri de capitala de coastă a țării, în 1997. De atunci, țara cu o populație de 13 milioane de oameni a trecut prin două lovituri de stat și trei alegeri prezidențiale și a avut patru șefi de stat.

În aceeași perioadă, compania Rio Tinto a avut șase directori generali, a pierdut jumătate din licență, a purtat mai multe lupte în justiție împotriva unor companii rivale, s-a confruntat cu cazuri de corupție în Statele Unite și a încercat chiar să renunțe cu totul la proiect, însă tranzacția finală nu s-a mai realizat.

În sfârșit, în 2024, imediat ce partenerii chinezi ai companiei miniere vor primi aprobarea Beijingului, Rio Tinto intenționează să dea startul celui mai complex proiect din istoria sa.

„Nu mai există nimic altceva de această amploare și dimensiune”, a spus Bold Baatar, șeful afacerilor cu cupru ale companiei Rio Tinto, care în ultimii șapte ani s-a ocupat de înțelegerile comerciale foarte complicate pe care le implică proiectul din Guineea.

Proiectul este mult prea complex pentru o singură companie minieră, astfel că a devenit un parteneriat între Rio Tinto, guvernul din Guineea și cel puțin alte șapte companii, inclusiv cinci din China.

Rio Tinto va construi o mină de fier – cunoscută sub numele de proiectul Simfer – în parteneriat cu un consorțiu condus de cel mai mare producător de aluminiu din lume – Chinalco.

O a doua mină – cunoscută sub numele de proiectul WCS – va fi construită de Baowu, cel mai mare producător de oțel al lumii, în parteneriat cu un consorțiu condus de compania Winning International Group din Singapore.

În același timp, toate părțile implicate în proiect vor cofinanța construirea unei căi ferate de 552 de kilometri care va șerpui prin munții din Guineea până la Oceanul Atlantic și dezvoltarea unui port de apă adâncă pe coasta țării.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL