Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestor (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
Începând cu 2015, regulamentul Schengen a fost modificat pentru a permite reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene. Aceste măsuri sunt valabile în principiu pentru motive de „securitate internă” sau în contextul unor „potențiale amenințări”.
„În esență, e vorba de modificările care au fost aduse începând cu anul 2015 regulamentului Schengen. Aceste modificări permit reintroducerea temporară a controalelor la frontierele țărilor din spațiul Schengen, în principiu pentru motive de securitate internă sau în cazul în care sunt potențiali amenințări în acest sens,” explică Tutilescu.
Aceste controale pot fi aplicate pe perioade de maximum șase luni, dar măsura poate fi prelungită la fiecare șase luni, după o notificare a statului membru către Comisia Europeană.
„În momentul de față, Germania a introdus controalele începând cu 1 ianuarie, iar Austria a făcut acest lucru cu mai mult timp în urmă,” adaugă el, referindu-se la statele care au implementat deja aceste măsuri.
Tutilescu explică cum se implementează aceste controale, care nu sunt făcute în mod uniform la toate punctele de frontieră, ci se bazează pe selecție aleatorie.
„Controalele sunt aleatorii, sunt destul de flexibile și se fac prin sondaj. La frontiera Austriei cu Ungaria, de exemplu, se fac astfel de controale, selectând anumite mașini. În punctul de frontieră, mașinile trebuie să reducă viteza și sunt selectate anumite mașini pentru controlul sumar al documentelor,” spune el.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News