Intrarea României în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime este motiv de sărbătoare, însă şi momentul pe care autorităţile trebuie să-l trateze cu maximă îngrijorare. Pentru că pe lângă beneficii, România se poate confruntă şi cu încercări majore.
Problema nu este nouă, însă se poate acutiza după intrarea în Schengen. România se confruntă deja cu unul dintre cele mai grave exoduri de creiere din lume în ultimii 10-15 ani. Până acum, 20% din forța de muncă totală a României a emigrat, arată un raport al Băncii Mondiale.
Scăderea populației active și îmbătrânirea acesteia afectează economia țării. Și asta pentru că majoritatea celor plecați au fost tineri cu educație superioară, ceea ce a condus la decalaje de competențe și deficite de angajați în sectoare cheie.
Din spate, nu vine mai nimic, ca să mă exprim frust. Și asta pentru că, pe deoparte, Romania îmbătrânește în ritm accelerat. Eram 22 de milioane la începutul anilor 2000 și vom ajunge pe la 14 miloane în următorii 20-30 de ani spun anumite surse.
Pe de altă parte, sistemul de educație din România suferă la mai toate capitolele. Deci, nu ajută economia. România întâmpină dificultăți în dezvoltarea competențelor necesare, iar din acest motiv sistemul de educație și formare este insuficient în a acoperi nevoile pieței muncii.
Doar aproximativ 20% din cerințele actuale ale pieței sunt satisfăcute, iar rata de participare la învățarea pe tot parcursul vieții este cea mai mică din UE.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News