Skip to content
Opinii & Analize

Între „dați cu parul în PSD!” și „decrețeii nu vor reuși”, Orban a devenit o gaură neagră pentru voturile PNL

La cel mai recent Consiliu Național al PNL, Ludovic Orban tuna de la microfon: „Vreau să văd fiecare lider judeţean cum dă cu parul în preşedintele Consiliului Judeţean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toţi şefii de deconcentrate. Cine nu are puterea să abandoneze de acum să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos!”

N-au trecut nici măcar două luni și Partidul Național Liberal a pus în scenă o piesă de teatru parcă desprinsă din cântecul lui Tudor Gheorghe: „Au făcut copiii noștri dinți: / Mușcă din bunici și din părinți”. Pentru cei care abia s-au întors din minivacanța de 1 Mai, reiau pe scurt istoria: pe unul dintre grupurile de Facebook ale PNL a apărut un mesaj foto cu antetul TNL: „Ghid de nesupunere civică. Generația Y și Z… se aude? A spus-o și Iohannis… haideți în politică să facem mai mult și mai bine! Decrețeii nu vor reuși!” Firește că atât Mareș, cât și Tineretul Național Liberal în ansamblul lui au venit cu scuze publice, dar faptul fusese deja consumat.

Da, stimați cititori: ne aflăm într-o situație de tipul „cum e turcul – și pistolul”: Mara Mareș nu a fost coborâtă cu hârzobul din cer în fruntea TNL, ci și-a câștigat funcția (și) datorită susținerii de care a beneficiat din partea lui Ludovic Orban. Până aici, nimic greșit: e dreptul oricui să crească tineri politicieni. Partea proastă apare când odraslele preiau năravurile seniorilor: se vede treaba că deputata de Brașov a rămas cu ceva din lecția despre par, dar numai pe jumătate: ea nu a fluturat bâta în exterior, prin fața adversarilor PSD-iști, ci prin fața unor colegi de partid.

Dar să nu scăpăm din vedere tabloul general: odată cu episodul Mareș, Orban și-a mai zgâriat o liniuță pe răboj. Cum „care răboj”? Ăla care arată ce mână proastă are șeful PNL la oameni. Ați uitat episodul cu IFN-ul care l-a făcut vedetă națională pe secretarul general Robert Sighiartău? Tot noi, cei de la PSnews.ro, l-am dezvăluit, la fel cum tot noi am scris pentru prima oară despre firma care l-a angajat pe Ludovic Orban și despre tenebroasele ei legături de afaceri.

Asta ca să nu mai vorbesc despre faptul că același Ludovic Orban i-a cadorisit cu funcții de prim-vicepreședinte, respectiv de vicepreședinte pe doi oameni care au coordonat campaniile electorale ale anului 2016: cea locală (Ilie Bolojan, de numele căruia se leagă dezastrul PNL din București) și cea parlamentară (Gheorghe Falcă – responsabil pentru catastrofa liberală de la nivel național).

Mai este cam un an până când PNL-iștii se vor afla în fața următorului test electoral: alegerile europarlamentare. După ele, urmează scrutinul prezidențial, iar Klaus Iohannis nu pare deloc relaxat, văzând că partidul care l-a propulsat o dată este incapabil nu doar să îl propulseze a doua oară, dar nici măcar să îl sprijine în alte demersuri. Iar Ludovic Orban dă impresia unui gândac căzut pe spate, care mișcă din picioare, dar care nu este în stare să se întoarcă pe burtă. Uneori, aceste mișcări devin disperate, cel mai probabil pentru că același Orban a înțeles că nu este în stare să contureze nimic pentru PNL sau pentru susținerea președintelui.

Nu degeaba am pomenit despre alegerile europarlamentare: cel mai recent zvon pe care l-am prins vorbește despre o repliere strategică a aripii PDL-iste din PNL. Știu, știu: majoritatea covârșitoare a liberalilor, dacă o întrebi, va da ochii peste cap că nu mai putem vorbi acum despre „vechiul PNL versus fostul PDL” ci despre un mare și fericit partid. Dar iată ce am aflat noi, cei de la PSnews.ro: că aripa democrat-liberală stă cuminte de cel puțin un an încoace, tocmai pentru ca la momentul potrivit să dea lovitura. Gândiți-vă: ați mai auzit ceva prin presa centrală despre vreunul dintre vestiții baroni portocalii Mircea Hava, Emil Boc, Gheorghe Falcă și Gheorghe Flutur (în afară de știri legate strict de activități edilitare și de ciondăneli locale)? Sursele noastre spun că toți acești jupâni odinioară băsiști stau acum pe coadă, conform unui plan în doi pași: întărirea filialelor (deja importante în aparatul național al PNL), apoi propulsarea baronilor în 2019 pe listele europarlamentare.

Și astfel revin la Ludovic Orban: un lider slab, cu un fler redus la oameni, va fi o pradă teribil de ușoară pentru baronii care își vor negocia primele locuri pe listele de Bruxelles. De altfel, a doua întrebare pe care o naște Orban (în afară de cea legată de flerul la oameni) sună în felul următor: va fi el în stare ca până în 2019-2020 să redreseze PNL, astfel încât partidul să iasă basma curată din toate cele patru seturi de alegeri (europarlamentare, prezidențiale, locale, apoi parlamentare)? La un singur lucru trebuie să se gândească fostul ministru al Transporturilor: dacă oameni de tipul lui Falcă sau Hava (capabili electoral pe plan local – orice s-ar spune) pleacă în mai-iunie la Bruxelles, cine va rămâne în filiale să tragă tare pentru realegerea lui Klaus Iohannis în noiembrie-decembrie?

Închei materialul de față, spunând doar atât: de ultimele luni din 2018 și primele din 2019 va depinde soarta PNL pentru o perioadă întinsă chiar dincolo de finele anului 2020. Nu degeaba am scris în titlu că Ludovic Orban a devenit gaura neagră din galaxia liberală: la fel cum gaura neagră atrage ceea ce se află în jurul ei, aidoma PNL riscă să facă implozie în scenariul în care vor continua greșelile strategice ale lui Orban. În lipsa unei mobilizări care să readucă partidul pe linia de plutire (poate chiar în continuare cu Orban pe cel dintâi fotoliu galben – dați-mi voie să nu fiu avocatul diavolului!), formațiunea politică riscă să piardă locul de primă vioară în orice coaliție de dreapta (a se citi: „anti-PSD”, într-o epocă în care falimentul ideologiilor s-a vădit cu asupra de măsură). Ce? I-ați uitat pe cei de la USR, care au redefinit agresivitatea în politică? L-ați scăpat din vedere pe Dacian Cioloș, care vine pe turnantă?

2 comentarii la “Între „dați cu parul în PSD!” și „decrețeii nu vor reuși”, Orban a devenit o gaură neagră pentru voturile PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *