PSnews

Sport

Între România și Ungaria ”a fost mai mult decât un meci, a fost război”

prosport.ro

CSM Bucureşti s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în turneul Final 4 al Ligii Campionilor, după ce a obţinut o dublă victorie cu FTC Rail-Cargo, 30-25 în România şi 27-26 la Budapesta. Campioana României îşi va putea astfel apăra trofeul pe 6-7 mai, tot în Capitala Ungariei. Succesul s-a obţinut într-un cadru ostil, incompatibil cu aspiraţiile sportului în 2017– menționeză prosport.ro

Meciul în care CSM a obținut calificarea a trezit însă reacții foarte vehemente din partea suporterilor echipei ungare.  ”A fost mai mult decât un meci, a fost război” – afirmă suedezul Per Johansson, antrenorul handbalistelor române pe contul său de Instagram.

Per Johansson  se declară ”descurajat de lumea bolnavă în care trăim acum, și ura care este în curs de dezvoltare.” În Ungaria, Per Johansson spune că a văzut ”mai mult (confruntarea- n.n.) CSM împotriva Ferencvaros,  decât sport. România și Ungaria au fost două țări care se urăsc, și o ura a fost infricosator de reală, atunci când portarul nostru Paula luat un litru de pișat în cap, 10 monede și trei brichete și 5000 de fasciști, naziști și ultrași au scandat „Duceti-vă acasă tiganilor, animale și orfani. (…) nu am putea merge un metru fără polițiști.”

Postarea sa atras mai multe comentarii, unele în care i se cere antrenorului echipei române să nu generalizeze. Acesta a răspuns ” îmi pare rău dacă am generalizat. Nu acesta e scopul meu. Știu că mulți unguri întâlniți în timpul vizitelor, sunt cu adevărat oameni buni. Mă refer la partea mulțimii care a atacat jucatoarea mea verbal și cu obiecte. Nu urăsc Ungaria ca țară, dar imi displace fascismului.” – a adaugat antrenorul, pe același cont.

Un suporter român a menționat însă că CSM ar trebuie să solicite suspendarea clubului ungar de la organizarea de jocuri acasă, în competițiile europene, dat fiind comportamentul publicului. ”Acei fani care vin de la echipa de fotbal sunt într-adevăr huligani și acestea ar trebui să le fie interzis să intre o sală de handbal. Ce sa întâmplat cu Paula este inacceptabilă și federația ar trebuie să ia măsuri împotriva FTC.”

Suporterii unguri au fost întotdeauna o problemă în competițiile cu echipe românești și la alte discipline sportive, forțele de ordine fiind uneori depășite în încercarea de a ține situația sub control. Pe lângă competiția care încinge spiritele confruntarea se pare că are și accente naționaliste, ceea ce duce la excladarea confruntărilor.

Federația Română într-adevăr ar trebui să reclame Federației Internationale de Handbal incidentele, mai ales că sportivele române au fost agresate. Până la luarea de măsuri împotriva clubului ungar- dacă se vor lua vreodată astfel de măsuri, CSM Bucureşti va lupta pentru trofeul european, în 6-7 mai, la Budapestacu alte trei echipe: Buducnost, Vardar Skopje şi Gyor. Măine, în 18 aprilie, va avea loc tragerea la sorți pentru a se stabili meciurile.

Sperăm că la presiunea jocului, nu se va mai adăuga și reacția publicului și că autoritățile maghiare vor reuși de această dată să ia măsuri eficiente pentru ca o competiție sportivă să se încheie cu facrimi de fericire nu cu agresiune, umilințe și injurii.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi