Skip to content
Opinii & Analize

Între timp, Macron trasează viitorul Europei. Reformarea UE și a NATO, necesitate sau propagandă?

În timp ce noi suntem concentrați cu alegerile prezidențiale, Europa fierbe după declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron care a spus că „NATO este în moarte cerebrală”, explicând încă o dată necesitatea unei Armate Europene.

Viziunea lui Macron este una absolut logică. UE nu poate să devină o super-putere în această lume fără o armată proprie și, în același timp, statele puternice nu vor crește cheltuielile pentru apărare ca să investească în NATO. Chiar dacă e vorba de colaborare militară între statele NATO, să nu ne amăgim că acestea își dezvăluie secretele sau se ajută reciproc să-și dezvolte tehnica militară.

Ultimul mare faliment al NATO este războiul turco-kurd, care se adaugă la listă mult mai lungă: Siria, Ucraina, Libia etc. Tocmai de aceea Macron se întreabă firesc, ce sens mai are NATO dacă nu intervine acolo unde sunt probleme în lume. Și România ar trebui să-și pună niște întrebări: Dacă NATO nu intervine unde sunt probleme, va interveni în cazul în care vom fi atacați?

Emmanuel Macron nu e atât de sigur de principiul care spune că un atac împotriva unui stat membru NATO va fi un atac împotriva tuturor statelor NATO. Adică, frate, frate, dar brânza e pe bani. Tot el se întreabă ce se va întâmpla dacă Siria va ataca Turcia, membru NATO? Atunci NATO va ataca, la rândul lui, Siria care a combătut ISIS alături de forțele europene și americane?

Anul trecut, în 2018, Franța, alături de alte 13 state, a pus bazele European Intervention Initiative (EI2), o structură militară separată de NATO și UE, care poate fi baza viitoarei Armate Europene. Inclusiv România face parte din EI2, dar președintele Iohannis n-a vorbit niciodată despre acest subiect și nici nu se deranjează să ne explice.

Poziția lui Macron nu este deloc una întâmplătoare. Știe că UE riscă să dispară fără o armată personală, iar Franța va juca un rol esențial în acest proiect. Germania și Italia nu sunt momentan dispuse să sprijine un astfel de proiect deoarece ar trebui să cedeze Franței conducerea. Pentru că Franța este singurul stat UE care are arme nucleare și le poate răspunde americanilor. Cu Marea Britanie ieșită din UE, Franța preia conducerea când e vorba de forța militară. Nu este exclus ca Marea Britanie să sprijine un astfel de proiect militar, tocmai pentru a se asigura că nu va fi atacată imediat ce Armata Europeană își va începe activitatea.

Ideea de Armată Europeană le dă fiori tuturor, de la Washington la Moscova, de la Moscova la Beijing, de la Beijing la Riad. Armata Europeană ar proteja spațiul UE de amenințările Rusiei și ar pune capăt intențiilor lui Putin de a se extinde. Rusia ar fi sufocată de forța militară europeană. Pe de altă parte, UE va căuta să-și extindă influența în alte zone din glob și acest lucru va duce la limitarea influenței americane în lume. Și nu în ultimul rând, China va pierde iarăși șansa de a se afirma ca o super-putere.

Rusia îl laudă pe Macron pentru că vorbește despre slăbiciunile Nato și cere o armată europeană, însă va avea cel mai mult de pierdut. Se va spulbera în Europa mitul care astăzi plutește în aer – Rusia atotputernică, Rusia amenințătoare, Rusia care poate cuceri Europa.

În cazul în care statele din UE – Franța, Germania, Spania, Italia – vor decide să crească cheltuielile pentru apărare, va fi un semnal că se pregătesc pentru o armată europeană. Momentan, UE nu intenționează să cumpere de la americani tehnică militară, ci, așa cum a spus Macron, vrea să-și dezvolte propriile tehnologii.

Marele eșec al Uniunii Europene va fi acela de a continua în ritmul actual, dependentă de SUA. Dacă UE nu caută să-și obțină independența și securitatea militară, atunci nu va fi niciodată o super-putere, ci doar o piață de desfacere și un centru economic.

Alegerile prezidențiale din România ar trebui să fie și despre această problemă. De ce e România parte din European Intervention Initiative? Cum se va poziționa România dacă UE va decide să-și facă o armată proprie? Este de acord viitorul președinte cu o armată europeană? Cum vede președintele viitorul Uniunii Europene?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *