Skip to content
Politică

Întrebarea sezonului: CINE „combină” pentru PSD în această campanie? EXCLUSIV

fifor.ro

Întrebarea actualului sezon politic este una cât se poate de interesantă: CINE „combină” pentru PSD în această campanie electorală?

Pentru început, vă amintim o situație pe cât de palpabilă, pe atât de controversată și care a făcut să curgă multă cerneală de presă în epoca postdecembristă: Partidul Social Democrat (sub orice nume s-ar fi prezentat el) a reușit să câștige alegerile parlamentare nu atât în urma vreunei strategii geniale, cât în urma unor combinații politico-financiare axate pe scoaterea oamenilor din case la vot prin metode specifice baronilor locali.

Galeria Celor Cinci

Acum, să vedem ce s-a întâmplat, de-a lungul timpului, cu cei care au combinat pentru PSD:

1. Ne aducem aminte că lista marilor combinatori ai PSD-ului este deschisă de către Adrian Năstase, în mandatul căruia PSD a reușit să își subordoneze presa și să introducă o semi-cenzură mediatică, dar și să facă primele „transferuri” financiare de la diverse companii de stat către zona politică. De altfel, Năstase a primit deja o condamnare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”, care rămâne un caz clasic de finanțare a unei campanii electorale, oricâte semne de întrebare ar genera condamnarea în sine a fostului premier.

2. Viorel Hrebenciuc reprezintă, poate, combinagiul cel mai celebru pentru PSD-iști, care și-a căpătat renumele de „eminență cenușie” atât din partea adversarilor, cât și dinspre propriii colegi de partid (tonul epitetului depinzând, desigur, de tabăra politică). Hrebenciuc a combinat nu doar majorități și minorități pentru PSD sau pentru alții (vezi guvernul minoritar Tăriceanu de după remanierea din 2007, cabinet care a rezistat cu sprijinul parlamentar direct al lui Hrebenciuc), cât, mai ales, deputatul a reușit să „mobilizeze” o serie de fonduri provenind din cele mai nebănuite zone – a se vedea, de exemplu, dosarul retrocedărilor de păduri (una dintre cele mai bănoase spețe anchetate recent), unde fostul deputat a fost trimis în judecată încă din iunie 2015.

3. Oricât ar părea de ciudată formularea, combinagiul „președintelui de o noapte” Mircea Geoană a fost… „primarul care este” Marian Vanghelie. Edilul care și-a pus amprenta asupra Sectorului 5 făcea și desfăcea funcții politice, dar și finanțări – spun sursele PSnews.ro – pentru social-democrați. De altfel, Vanghelie a reprezentat coloana pe care s-a sprijinit vremelnic și PSRO-ul lui Geoană, partid în care se zvonea, la un moment dat, că ar fi urmat să intre fostul primar. Acum, Marian Vanghelie este mai mult preocupat de propriul proces, care ține tot de fonduri publice, direcționate către un anumit tip de clientelă.

4. și 5. Pentru că sunt inseparabili, îi tratăm împreună: Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Aceștia doi au fost „dream team”-ul PSD-ului. Cele două tinere speranțe social-democrate aveau gânduri mari: unul să facă politică, iar celălalt – bani. Problemele au apărut când fostul „cârlan” de Gorj a vrut să facă bani, iar afaceristul ploieștean să facă politică. Acum, Ponta se află trimis în judecată, iar la Ghiță nici nu mai știm câte dosare are. Tandemul Ponta-Ghiță s-au constituit, în momentul de față, printre altele, în vârful de lance a luptei împotriva Codruței Kovesi, al cărei parchet îi anchetează. Înainte să încheiem lista, vă amintim, succint, că această ipostază întruchipează visul multor PSD-iști.

Revenind la PSD per ansamblu, trebuie să spunem că partidul se găsește, în momentul de față, într-un paradox: are un președinte în funcție condamnat deja definitiv într-un proces („Referendumul”) și trimis în judecată în altul (dosarul „Bombonica”), fapt care ar fi trebuit să îl plaseze pe Liviu Dragnea în galeria foștilor combinatori. Adică să îl tragă pe linie moartă, ca s-o spunem pe-a dreaptă.

Cu toate acestea…

…baronul care a pus județul Teleorman pe harta prestidigitației politice rămâne în fruntea Partidului Social Democrat, știind că toate privirile sunt ațintite asupra lui, mai ales în contextul în care PSD vehiculează cu cerbicie varianta că el, Dragnea, (s-)ar putea desemna premier.

Iar acum vine întrebarea

V-am prezentat mai sus în ce feluri PSD nu a fost niciodată un partid lipsit de un combinator-șef, mai ales în situații de campanie. Problema care se pune acum este: cine își asumă riscul de a fi marele combinator al PSD-ului, știind că aceasta este prima competiție națională în care formațiunea politică ar trebui să participe fără sprijin financiar colateral din partea baronilor, ci doar atât cât prevede noua Lege a campaniilor electorale? Oamenii lui Liviu Dragnea au mai puțin de o lună să ofere răspunsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *