Skip to content
Video

Învățămantul românesc, repetent în fața elevilor. Burduja: Educația, în capul lor, nu aduce voturi! EXCLUSIV

intervio.ro

Interviurile video PSnews.ro continuă, avându-l ca invitat pe Sebastia Burduja, fondatorul și președintele PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor), o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației românești în NATO și UE.

În cadrul interviului, președintele PACT a dezbătut, printre altele, subiectul privind starea actuală a educației românești:

”Încerc să fiu cât mai obiectiv posibil și suntem obiectivi atunci când folosim date. Eu știu că 40% din elevii de 15 ani din această țară sunt analfabeți funcționali, adică citesc un text dar nu înțeleg ce citesc. Nu spune o instituție a statului român, nu spune PACT, spun testele PISA administrate la nivel național. În  România, aproape 1 din 2 elevi de 15 ani este analfabet funcțional. Acesta este un lucru cumplit de grav.

Pe de altă parte, cred că am avut anul trecut 155 de medalii la olimpiade internaționale. Avem vârfuri – sistemul, așa cum e el (românesc), produce oameni care sunt foarte buni la ceea ce fac. Însă, nu aș vrea să ne păcălească aceste excepții, pentru că trebuie să ne uităm la medie, întotdeauna, iar rezultatele pe medie sunt foarte proaste. De ce oare niciun Guvern nu a fost în stare să investească acei 6 % din buget pentru educație? Pentru că educația, în capul lor, nu aduce voturi”, a declarat acesta în cadrul interviului.

Co-fondatorul și președintele de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate a fost întrebat și despre motivele pentru care cei mai mulți tineri aleg să părăsească România, iar potrivit acestuia, principala cauză o reprezintă corupția.

”O dată la 2 ani noi îi sondăm în Liga Studenților români din Străinătate și îi întrebăm de ce aleg să studieze în altă țară sau să lucreze în altă țară. Primul factor este mediul românesc de corupție și societatea în care ei simt că nu au oportunități, că ei nu se pot realiza. Simt că este o societate care chiar și atunci când ești bun și muncești și îți dai toată silința, nu ți se recunosc meritele și nu poți să avansezi în carieră. Apoi sunt condițiile sociale: spitale, școli, infrastructură. Îi întrebăm și de ce nu s-ar întoarce în România: aceleași motive – corupție și infrastructură. Cine spune că românii de afară nu pot să vină acasă pentru că au pretenții salariale mari, minte. Pe sondaj, oamenii aceia vor să vină acasă dar se tem să vină acasă pentru că s-au obișnuit să trăiască în țări normale”, a conchis liderul PACT.

Urmăriți secvența mai jos, de la momentul 26:47și până la final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *