Skip to content
Puterea Știrilor Video

InvestEU, la un pas de acreditare. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Încercăm să mutăm presiunea de pe datoria publică a României la Comisia Europeană

psnews.ro

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre programul InvestEU destinat mediului privat, dar și o facilitate de împrumut pentru sectorul public, prin Pilonul III. Acesta a explicat că România este eligibilă pentru a îndeplini condițiile de obținere a acordului de acreditare de către Comisia Europeană.

„Programul InvestEU este în programul de guvernare. KPMG România semnează cu KPMG Luxembourg acreditarea Fondului Național de Garantare pentru a da garanție, acea garanție directă, adică încercăm să înlocuim garanția nume și cont stat, să mutăm presiunea de pe datoria publică a României la Comisia Europeană.

Deja am obținut aprobarea Comisiei Europene că suntem eligibili. Sunt 5 etape în total și noi am parcurs cu succes cele 3 etape. Acum suntem în etapa în care Fondul Național de Garantare va fi singura insituție financiară care va fi acreditată de către Comisia Europeană să putem da garanția europeană, adică în loc de garanția nume și cont stat, să mutăm presiunea de pe datoria publică pe bugetul Comisiei Europene. Acolo structura este 70% garanție europeană, 30% garanție nume și cont propriu, adică din sursele noastre. 

Noi sperăm ca la 31 martie 2022 să avem această acreditare. InvestEU este cel mai mare plan de investiții doar pe componenta de garanții. Acolo avem împrumuturi, garanții și fonduri nerambursabile complementar PNRR-ului. Noi avem un target: să derulăm aproape 450 de milioane de garanție europeană. Dacă vom reuși cu brio acest audit, care va fi coordonat de la Comisia Europeană pentru a acredita această instituție financiară, eu cred că vor fi instrumente financiare europene pentru mediul de afaceri. Până acum acesta este cel mai import obiectiv.

Nu există posibilitatea de a nu fi acreditați. În urma auditului, se vor trasa niște lucruri de îmbunătățit, sper că la sfârșitul trimestrului din 2022, Guvernul României, pentru că noi suntem o instituție a Guvernului României, să semneze cu Comisia Europeană acest acord de acreditare și să începem să derulăm garanția europeană.

InvestEU este cel mai mare program de investiții lansat de Comisia Europeană în 2019”, conchide Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *