Skip to content
Externe

Investigație Reuters: Cine sunt agenții de influență ai Rusiei infiltrați în Germania. Berlinului i se cere să oprească ajutoarele pentru Ucraina, în numele „păcii”

rferl.org

În Germania, unii oameni ar vrea ca guvernul de la Berlin să își schimbe strategia cu privire la războiul din Ucraina și sprijinul pentru Kiev. Unele dintre cele mai importante personaje ale acestei campanii au legături cu Kremlinul sau cu extrema dreaptă, potrivit unei investigații Reuters, preluate de Digi24.

În septembrie, în Köln, s-au strâns în jur de 2.000 de protestatari ca să ceară guvernului de la Berlin să întrerupă ajutoarele pentru Ucraina și să facă pace cu Rusia. „Trebuie să nu mai fim vasalii americanilor”, a spus Markus Beisicht, un poltician de dreapta, dintr-un camion transformat într-o scenă improvizată. Mulțimea aplauda și flutura steaguri atât ale Germaniei, cât și ale Rusiei.

Protestul din septembrie de la Köln este doar unul din mai multe evenimente – organizate online sau pe stradă – în care oamenii au cerut guvernului de la Berlin să reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Mesajul arată legăturile profunde dintre Rusia și Germania, acolo unde locuiesc câteva milioane de vorbitori de limbă rusă, o moștenire a relațiilor dintre Republica Democrată Germană și Uniunea Sovietică, și deceniile de dependență a Germaniei față de gazul rusesc. Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană, îi întoarce spatele Kievului, unitatea europeană în privința războiului din Ucraina se va fractura, scrie Reuters.

Germanii care încearcă să influențeze politicile de la Berlin în avantajul Moscovei

Rotislav Tesliuk este un fost ofițer din Forțele Aeriene ale Rusiei. Și-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a mutat în Germania cu un deceniu în urmă. În ultimele luni, Schlund a călătorit într-una dintre regiunile din estul Ucrainei controlate de ruși. Ceva mai recent, o agenție guvernamentală din Rusia i-a cumpărat biletul de avion cu care a ajuns la Moscova pentru o conferință unde invitatul principal era președintele rus Vladimir Putin.

Agenția, pe numele ei „Agenția federală pentru Comunitatea Statelor Independente, compatrioți care locuiesc în străinătate și cooperare umanitară internațională” – Rossotrudnicestvo, pe scurt, a fost sancționată de UE pentru că operează o rețea de „agenți de influență” care răspândesc propaganda Kremlinului.

Șeful agenției a descris sancțiunile impuse în luna iulie drept „nebunești”. Tovarășul său, un bărbat pe care îl cheamă Andrei Harkovski, aparține unei societăți de cazaci care sprijină operațiunea militară a Moscovei în Ucraina. Schlund și Harkovski nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor de la Reuters, preferând în schimb să trimită insulte și mesaje de susținere a Rusiei în schimburile de mesaje cu reporterii prin WhatsApp.

Legături cu Kremlinul sau cu extrema dreaptă Unii dintre cei mai zgomotoși agitatori care vor ca Germania să își schimbe strategia cu privire la războiul din Ucraina încearcă să își ascundă adevărata indentitate. Unii dintre ei au mai multe nume și au legături cu Rusia și cu entități din Rusia care sunt sancționate sau cu organizații de extremă dreapta. Autoritățile germane au descoperit că unul dintre oamenii indentificați de Reuters aderă la o ideologie de extremă dreapta. Unii dintre adepții acestei ideologii au fost acuzați în decembrie de poliție că puneau la cale o lovitură de stat. Persoana în cauză administrează un canal de social media în limba germană numit „Putin Fanclub” și a cerut anul trecut ca oamenii să atace parlamentul german.

O altă persoană este un director de companie de construcții, fost ofițer al serviciilor de informații din armata rusă. El este un cunoscut al unuia dintre cei trei ruși care au fost arestați de curând în Olanda pentru că au ajutat să aprovizioneze cu rachete trupele care au doborât avionul MH17 în Ucraina în 2014.

O a treia persoană este un amator al motociclismului care postează mesaje online prin care acuză armata ucraineană de atrocități și care a strâns bani din donații pentru un grup de bikeri sancționat de SUA și UE pentru că sprijină războiul declanșat de Putin în Ucraina.

Potrivit sondajelor, germanii susțin Ucraina, dar după scumpirile masive provocate de criza energetică, tot mai puțini dintre ei ar fi dornici ca Berlinul să se implice și mai mult în războiul provocat de Rusia.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *