Skip to content
Politică

Învestirea Guvernului Orban. Analistul Stelian Tănase, pronostic înainte de vot: cine pierde și cine câștigă

Analistul politic Stelian Tănase, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a oferit un pronostic înainte de votul de învestire a Guvernului Ludovic Orban.

Astfel, Stelian Tănase a precizat că guvernul liberalilor va trece de votul din Parlament, iar în caz că Guvernul Ludovic Orban va pica la vot din cauza cuiva, partid, lider sau grup, aceștia vor plăti electoral la următoarele alegeri.

„Guvernul Ludovic Orban o să treacă la votul de învestire din Parlament. Nu am o idee cum se va constitui majoritatea, dar aici nu ține doar de votul pe partide, ca la moțiune. Este un vot care ține de o poziționare mai generală. PSD are interes să intre cu Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale, pe post de prim-ministru, și are interes general să joace cartea ei.

Pe de altă parte, sunt destui oameni în PSD care sunt mai lucizi și spun că PSD, în mai, a fost bătut categoric și nu mai are suportul popular din 2014 și că e cazul să treacă în Opoziție și să se pregătească de alegeri pentru că, oricum, zic ei, aceste alegeri sunt compromise și nu are rost să amâne, să facă ca țara să stea fără Guvern, pentru că s-ar putea să îi coste electoral. Lumea dă vina pe ei că nu trece Guvernul și că țara este în haos.

Grupul radical din jurul lui Dăncilă încearcă să o mențină vie. Dăncilă este expirată, dar grupul radical din jurul ei încearcă să o mai țină la geam să o vadă poștașul și să-i dea pensia. Eu cred că va prevala calcul realist și Guvernul Ludovic Orban va trece. De aici și până la vot e cale lungă. În fiecare noapte are loc câte o întâlnire a PSD prin cârciumi, hoteluri, parcuri, benzinării.

Dacă Guvernul Ludovic Orban va pica din cauza cuiva, partid, lider sau grup, aceștia vor plăti electoral. Vor fi luați la țintă de către electorat, ca vinovați că țara nu are Guvern. Lumea vrea acum stabilitate, ordine, să fie puțină claritate în toată confuzia aceasta care este de la introducerea moțiunii de cenzură”, a declarat Stelian Tănase pentru PSnews.ro

Cum poate trece la vot Guvernul Ludovic Orban

Amintim că birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, luni, prin consens, ca audierea miniștrilor să aibă loc marți și miercuri, iar votul pentru învestirea Guvernului Orban să fie dat în plenul reunit de luni, 4 noiembrie.

Pentru ca un nou Guvern să poată fi învestit, Parlamentul trebuie să acorde votul de încredere Executivului în forma propusă. Deputații și senatorii, reuniți în ședință comună supun la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului după ce președintele care conduce ședința comună dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.

Reprezentanții grupurilor parlamentare pot cere cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului. Mai apoi parlamentarii își vor exprima votul în mod secret prin sistemul cu bile.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Acest lucru înseamnă jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari (465),  adică cel puțin 233 de semnături.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *