Skip to content
Economie Societate

Investiţii imense pentru proiectul de extracţie a gazelor din Marea Neagră

Petrom nu a luat încă decizia finală de investiţie în proiectul de extracţie a gazelor din Marea Neagră dar, dacă o va face, are deja banii cash pentru demararea investiţiilor. 5.609.430.000 lei. Această sumă este trecută în raportul anual al companiei pentru anul 2018, la capitolul „Numerar și echivalente de numerar la sfârșitul anului”. La sfârşitul lui 2017, suma era de 3,97 miliarde de lei, deci într-un an s-au mai strâns 1,6 miliarde de lei, scrie economica.net.

Poziţia noastră financiară a rămas în continuare foarte bună, cu rezerve de numerar de 5,6 mld. lei la finalul anului 2018, ceea ce ne plasează într-o poziție solidă, care ne permite finanțarea proiectelor strategice și distribuirea unor dividende atractive acționarilor noștri în viitor„, se arată în raportul companiei.

Chiar dacă, oficial, compania nu o spune explicit, cash-ul este păstrat în special pentru investiţia din Marea Neagră, care este momentan îngheţată, pe fondul schimbărilor de taxare şi a lipsei predicitibilităţii cadrului fiscal din legea offshore dar şi a celebrei OUG 114/2018. Petrom ar fi trebuit să ia o decizie finalăde investiţie încă de la jumătatea anului trecut, ca şi partenerul său ExxonMobil, dar deocamdată totul este oprit şi, potrivit declaraţiilor fostului CEO, Mariana Gheorghe, compania petrolieră urma să finanţeze investiţiile necesae extragerii gazelor din Marea Neagră inclusiv din surse proprii.

 

Rămânem angajați ferm să dezvoltăm proiectul nostru cheie de creștere Neptun Deep; în acest sens, vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat, pentru a avea toate cerințele-cheie îndeplinite (mediul de reglementare, stabilitate fiscală, termeni competitivi, piața de gaze naturale liberalizată și infrastructura-cheie). În ultimii doi ani am intensificat investițiile și planul nostru era să continuăm acest lucru. Cu toate acestea, în ultima perioadă, am constatat o volatilitate fiscală și legislativă în creștere. Nevoia de a înțelege climatul investițional ne-a determinat să regândim planurile nostre de investiții în termeni de mărime și ritm de implementare. Astfel, planificăm investiții în jur de 3,7 mld. lei pentru 2019, în scădere cu 14% comparativ cu 2018„, a scris actualul CEO al companiei, Christina Verchere, în raportul anual.

 

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom (50% fiecare, Exxon este operator), unde s-au descoperit rezerve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. BSOG a anunţat că a luat decizia de a extrage gazele din Marea Neagră.

 

Exxon şi Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari în explorările din Marea Neagră iar în piaţă s-a vorbit despre investiţii suplimentare de cel puţin trei miliarde de dolari până la momentul debutului exploatării gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *