Skip to content
Puterea Știrilor Video

Investițiile, mai afectate de politica românească decât de pandemie. Mihai Daraban (CCIR): Nu se poate să trăim în această zonă de făcut bani din vânzare de terenuri

PSnews.ro

Invitat la „Puterea Știrilor”, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a vorbit despre felul în care s-a schimbat mediul investițional după pandemia de coronavirus.

Foarte mulți au intrat într-o prudență, inclusiv investitorii străini, nu numai cei români. Este normal să privești cu prudență tot ce se întâmplă. Pe de altă parte, noi cred că va trebui să refacem, ca stat, oferta. Noi ce putem oferi unui investitor, mai ales în zona de prelucrare? Aici este problema. Uitați-vă, și-o să repet la nesfârșit, la modelul Ungariei care acum 4-5 luni i-a oferit uzinei BMW un teren liber de sarcini, cu utilitățile aduse la ușă, zero lei.

Dacă noi rămânem încă în această paradigmă a metrului pătrat vândut, adică easy money, nu vom reuși să facem nimic. Noi trebuie să înțelegem că pentru a aduce investiții, mai ales în zona prelucrătoare, unde investitorul blochează bani în echipamente, în tehnologii și nu în metrul pătrat cum visăm noi. Deci nu se poate să trăim în această zonă de făcut bani din vânzare de terenuri”, a declarat Mihai Daraban la „Puterea Știrilor”.

Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc major pentru economii, în UE și la nivel mondial, cu consecințe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. În ciuda răspunsului politic rapid și amplu, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, economia UE va cunoaște anul acesta o recesiune de proporții istorice.

Amintim că, potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2020, în România, PIB va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021. Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de un procent de 3,1% în 2021, în timp ce rata șomajului va ajunge la 6,5% în 2020 și la 5,4% în 2021.

De asemenea, economia zonei euro va înregistra o contracție-record de 7¾ % în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creștere de 6¼ %. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7½ % în 2020 și va crește cu aproximativ 6 % în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *