Skip to content
Politică

Investitorii străini, îngrijorați de starea Pilonului II de pensii

ziuadeconstanta.ro

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) trage un semnal de alarmă în ceea ce privește posibilele măsuri de politică publică ce vizează sistemul de economisire pentru pensie prin intermediul celor trei piloni.

Concret, CIS atrage atenția asupra faptului că bunăstarea viitoare a angajaților din România nu trebuie pusă în pericol prin intermediul unei abordări pe termen scurt, conform HotNews.ro.

Investitorii străini susțin că reforma pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau de deficit. Companiile membre ale consiliului nu sunt de acord cu scăderea contribuțiilor angajaților la pilonul II de pensii, fiind de părere că din contră, acestea ar trebui crescute la 6% pentru ca nivelul de economisire să fie satisfăcător.

Totodată, CIS este de părere că datoria publică și deficitul pot fi puse pot fi ajustate prin alte metode, susținând că aplicarea de măsuri de scădere a taxelor simultan cu măsuri de creștere a cheltuielilor produc împreună un mix destabilizator, mai adaugă sursa citată.

De asemenea, investitorii străini susțin că sistemul de economisire pentru pensie este foarte important pentru România, având în vedere evoluția estimată a demografiei din România. Din acest motiv, pilonul II de pensii este foarte important pentru ca  oamenii să poată fi siguri că vor beneficia de pensii satisfăcătoare la sfârșitul vieții active.

CIS mai arată că banii economisiți, până acum reprezintă o sursă importantă ce poate fi folosită pentru investiții în prezent și pentru finanțarea economiei, afirmând că cei 42 de miliarde de lei acumulați până în prezent sunt investiți în proporție de 92% în România.

Citiți mai multe AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *