Skip to content
Politică

Învinși și învingători în alegerile locale. Ce ne spune rezultatul scrutinului despre viitoarele alegeri parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

După aproape două săptămâni de la încheierea alegerilor locale, au apărut în sfârșit și rezultatele finale. În ultimii ani, nici un scrutin nu a generat atât de multe controverse. Acuzațiile de fraudă și nerecunoașterea înfrângerii au luat locul fair play-ului normal pe care trebuie să îl afișezi la sfârșitul votului. Guvernarea trebuie să se facă în interes public, iar asta înseamnă că în final trebuie să prevaleze consensul, nu conflictul.

După ce rezultatele au fost în final comunicate de autorități, putem trage câteva concluzii și putem proiecta câteva scenarii de viitor în contextul alegerilor parlamentare programate în mai puțin de 2 luni (în mod normal diferența dintre alegerile locale și alegerile parlamentare era de 5-6 luni).

" "
" "

Învinși și învingători la alegerile locale

Rezultatele localelor, în funcție de numărul total de voturi arată astfel:

PNL – 34,58% (2.578.820 de voturi)

PSD – 30,34% (2.262.791 de voturi)

Alianța USR-PLUS – 6,58% (490.362 de voturi)

PMP-4,73% (353.005 votri)

Pro România – 4,45% (331.878 de voturi)

UDMR – 4,01% (299.334 de voturi)

Candidați independenți – 3,15% (235.123 de voturi)

ALDE – 1,67% (124.649 de voturi)

Trebuie menționat faptul că am avut o prezență la vot de 46,02 % la nivelul țării. Prin urmare, putem trage câteva concluzii sumare. În primul rând, se poate observa treptat erodarea liberalilor la guvernare. Distanța dintre PNL și PSD s-a redus substanțial, ajungând acum la puțin peste 4 procente. Este clar că liberalii vor ca alegerile parlamentare să fie la termen. Dacă alegerile se amână pentru 2021, social-democrații i-ar putea devansa pe cei de la PNL. În ciuda faptului că a pierdut numeroase primării, PSD pare că s-a stabilizat în jurul procentului de 30%. Social-democrații au pierdut procente față de alegerile din 2016, iar mulți vedeau deja PSD-ul la groapa de gunoi a istoriei, emulând alte partide care au dispărut treptat de pe scena politică românească. Cei care au cântat prohodul social-democraților s-au grăbit. PSD va rămâne un partid mare pe care restul forțelor politice nu îl vor putea ignora. Alianța USR-PLUS nu a avut o performanță prea impresionantă. Lucrul acesta însă este explicabil: celor de la USR-PLUS le lipsește încă reprezentarea în teritoriu. Nu au structuri teritoriale la fel de puternice ca cele de la PSD și PNL, iar lucrul acesta este normal de vreme ce USR-PLUS nu are vechimea celor de la PNL și PSD care se află în politica mare încă din anii ’90. Așteptările multora de la USR-PLUS au fost supra-realiste. Alianța este încă tânără și va mai trece ceva timp până se va putea lupta de la egal la egal cu PSD sau PNL.

Mergând mai departe, candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei a resuscitat parțial PMP-ul care se scufunda în mai toate sondajele de opinie. Cu puțin noroc, partidul lui Tomac va prinde pragul de 5% pentru intrarea în Parlament și va putea juca rolul de partid balama la fel ca UDMR care, în ciuda celor 4,01% are șanse să prindă pragul. O prezență mică la votul din 6 decembrie (sub 50%) ajută atât PMP-ul cât și UDMR-ul în tentativa lor de a intra în Parlament. La fel de interesantă e situația celor de la Pro România. Partidul lui Ponta era pe val în toate sondajele de opinie, însă testul alegerilor a reprezentat un duș rece. Se vede că Ponta va avea emoții în a prinde pragul pentru intrarea în Parlament, partidul său fiind practic la primul test electoral adevărat. Foștii oameni din PSD care au intrat în Pro România mai au încă puțină tracțiune electorală. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi suficientă pentru a asigura prezența Pro România în viitorul Parlament. În fine, ALDE a ajuns în pragul dispariției. Partidul a rezistat doar 4 ani pe scena politică românească și mai mult ca sigur va rămâne în afara viitorului Parlament. De aceea ultimii rămași în partid încearcă să părăsească barca aflată în punctul de a se scufunda, Tăriceanu negociind deja cu Pro România. Cu micul procent al celor de la ALDE, Ponta ar putea supraviețui alegerilor parlamentare.

Scenariul pentru parlamentare

Dacă ținem cont de rezultatul localelor, PNL pleacă favorit în formarea majorității în viitorul Parlament și deci, formarea viitorului cabinet. Desigur, scorul de la locale nu se va traduce în mod fidel la alegerile parlamentare, dar daca ne-am uita strict la aceste cifre, PNL ar avea nevoie atât de USR-PLUS cât și de PMP, UDMR și minorități. Va fi interesant de văzut cum vor putea acomoda liberalii divergențele acute dintre USR-PLUS și PMP și cum se vor împărții portofoliile. Fiecare se va folosi la maximum de potențialul de șantaj. Coaliția câștigătoare va fi una instabilă din cauza numărului mare de partide – în acest scenariu 4. PSD va rămâne în opoziție și probabil va coopera cu Pro România, în cazul în care partidul lui Ponta va intra în Parlament. Scenariul acest nu este fidel, de vreme ce rezultatele de la locale nu se vor traduce perfect la alegerile parlamentare. Am arătat AICI ce alte scenarii am mai putea vedea.

Scenariul imaginat depinde și de data alegerilor. Dacă alegerile se vor amâna pentru 2021, atunci calculele ar putea să fie refăcute complet. Rămâne de văzut ce decizii se vor lua în viitorul apropiat.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *