Skip to content
Politică

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj pentru români la ceas de Centenar EXCLUSIV

dantomozei.ro

 Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a oferit în exclusivitate pentru PSnews.ro, un mesaj pentru românii, la ceas de Centenar.

Concret: academicianul a ținut să sublinieze importanța acestei mari sărbători pentru țara noastră, precum și învățăturile care trebuiesc desprinse din sacrificiul eroilor de la 1918.

”Mesajul meu de Centenar pentru români s-ar putea sintetiza în două substantive: echilibru și cumpătare. Aș vrea să văd la 100 de ani de la Marea Unire această țară conștientă de efortul generației de oameni de stat de atunci, de importanța unei elite responsabile și instruite pentru poporul nostru, și de aici să decurgă învățătura legată de înțelepciune, de felul în acre trebuie să chivernisim astăzi și în viitor această moștenire extraordinară numită România.

Eu am comparat România înfăptuită la 1918 ca pe un edificiu absolut necesar și menit să găzduiască națiunea română. Orice națiune are nevoie de un stat care să o organizeze, să o chivernisească, și mai ales să o protejeze. Din acest punct de vedere, este foarte important ca noi, cei de azi, să avem grijă de acest edificiu care nu este un dar etern, ci are nevoie de primenire, de îngrijire, de apărare. Prin urmare, să ne raportăm la el în mod pragmatic, organizându-l bine și făcându-l ca edificiul să poată fi iubit de cetățenii acestui stat, de români. Din acest punct de vedere, avem încă mult de înfăptuit, iar generația de la 1918, sublimă prin sacrificiul ei, ne obligă pe noi cei de astăzi să ne raportăm la țară, la popor, la națiune, într-o manieră absolut responsabilă pentru a pregăti următorul Centenar, pentru a lăsa în urmă lucrul nostru demn de a fi preluat de urmași. Cred că țara aceasta merită o asemenea abordare, și nu una simplă, una de conjunctură. Să ne raportăm la structuri și să mergem în continuare cu mesajul care ne-a fost transmis în 1918, ceea ce nu înseamnă paseism. Înseamnă a prelua ceea ce a fost bun în trecut și a avea privirea țintită spre viitor”, a declarat Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, pentru PSnews.ro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *