Skip to content
Politică

Ioan M. Pașcu, despre atentatul din Londra: Altminteri ar însemna să nu mai ieșim din case! EXCLUSIV

rfi.ro

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu a oferit duminică pentru PSnews.ro o declarație în care a tras concluzii incomode după atentatul terorist de azi-noapte comis în Londra.

CITIȚI ȘI: UPDATE Precizările MAE / ATAC TERORIST în Londra: 6 morţi şi zeci de răniţi

Astfel, întrebat ce șanse mai are Europa să reziste în fața terorismului, ținând cont de valul de atentate ale ultimilor doi ani și jumătate, fostul ministru al Apărării din guvernul Adrian Năstase a răspuns: „Cred că Europa nu are altă șansă decât să reziste, pentru că altminteri ce ar însemna? Ar însemna să intrăm cu toții în case, să nu mai ieșim cu toții de acolo, să blocăm totul de teamă. Singura noastră șansă este să rezistăm și să demonstrăm că asemenea lucruri pot să fie controlate și că ne putem desfășura viața într-un mod cât se poate de normal, chiar și în aceste condiții.

Totuși, eurodeputatul a subliniat că esențială rămâne colaborarea post-Brexit între Marea Britanie și UE, între polițiile și serviciile de informații din UK, respectiv din statele membre ale Uniunii Europene.

„Din punctul ăsta de vedere (al Brexitului – n.r.), vedeți că nu există nicio regulă, practic. Nu apartenența la Uniunea Europeană face diferența dacă o țară este atacată sau nu, dar colaborarea rămâne esențială și sunt convins că ea va continua între Uniunea Europeană și Marea Britanie, inclusiv între polițiile și serviciile de informații ale țărilor din UE și Marea Britanie, a punctat vicepreședintele Parlamentului European.

Speranța ar părea să vină de peste ocean, având în vedere luarea de poziție fermă a președintelui american, Donald Trump, în legătură cu implicarea SUA în lupta antitero, a susținut Ioan Mircea Pașcu.

„Părerile noii administrații americane sunt foarte negative la adresa terorismului – ați văzut lucrul acesta – și unul dintre domeniile în care Statele Unite solicită colaborare din partea aliaților europeni este exact lupta împotriva terorismului. Așa că, din punctul ăsta de vedere, în opinia mea, colaborarea va funcționa foarte bine”, a menționat ex-ministrul Apărării.

Nu în ultimul rând, fostul guvernant a arătat ce ar trebui să facă autoritățile de la București pentru protejarea românilor din Marea Britanie și, în general, din străinătate.

„Noi trebuie să facem ceea ce am făcut și până acum: să fim vigilenți, să participăm la schimburi de informații împreună cu aliații și prietenii noștri, pentru că asta este o chestiune care ne vizează pe toți și, dacă cumva se întâmplă să avem informații utile pentru altcineva, va trebui să le dăm, cu așteptarea că și ei, dacă au informații pentru noi, ni le vor da”, a încheiat Pașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *