Skip to content
Externe

Ioan Stanomir: „Putin va deveni mărinimos abia după ce va fi schilodit națiunea ucraineană”. Ce spune despre liderii europeni care merg la Moscova

Digi 24

Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a declarat luni, pentru B1 TV, că Vladimir Putin, dictatorul de la Kremlin, va fi cu adevărat dispus să negocieze abia când va obține în Ucraina două trofee – estul țării și litoralul ucrainean la Marea Neagră: „cu o națiune schilodită și mutilată poți să și negociezi”.

Totodată, profesorul i-a criticat pe politicienii europeni care merg la Moscova să discute cu Vladimir Putin, acuzându-i că nu fac decât să acorde „respectabilitate și onorabilitate unui regim care comite crime de război și crime împotriva umanității”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Cergan.

Referitor la vizita pe care o va face azi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în Moscova, pentru discuții cu Vladimir Putin, profesorul a afirmat: „Cancelarul austriac aparține acelei categorii de politicieni europeni pentru care dialogul cu Putin e posibil. Există și alți politicieni europeni, precum Boris Johnson, care adoptă o cu totul altă abordare. Un dialog cu Vladimir Putin, purtat pe terenul lui Putin și în termenii stabiliți de Putin, e o legitimare a regimului de la Moscova și o recunoaștere a respectabilității acestuia”.

„Mi se pare că există o precondiție obligatorie a oricărei discuții cu Vladimir Putin: încetarea războiului și retragerea trupelor rusești pe teritoriul Rusiei. Orice altă discuție care pornește de la alte premise nu e decât o formă de a acorda respectabilitate și onorabilitate unui regim care comite crime de război și crime împotriva umanității”, a continut acesta.

„Războiul Rusiei e un război al terorii, care se folosește de atacurile lipsite de discriminare și premeditate împotriva populației civile. Dar e de bănuit că la ora actuală principala țintă a Rusiei e ca până la Ziua Victorie (9 mai – n.r.) să ofere ceva palpabil dictatorului de la Kremlin, iar el vrea un trofeu. Acel trofeu ar fi partea de est a Ucrainei și litoralul ucrainean la Marea Neagră.

Dacă aceste două trofee sunt obținute, dictatorul de la Kremlin poate deveni mărinimos, că deja a schilodit o națiune și cu o națiune schilodită și mutilată poți să și negociezi”, a mai afirmat profesorul Ioan Stanomir, pentru B1 TV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *