Ioan Sterp, vicepreședinte Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC) reclamă comportamentul abuziv al autorităților în ceea ce privește uciderea oilor și caprelor fără a le aplica tratamente, înainte. „Să nu se mai omoare niciun animal. Să avem carantină pentru ele, dar să nu mai fie omorâte”, spune ciobanul.
Sterp anunță proteste masive dacă în urma întâlnirii din această seară (n.r. ora 17h00, 02.09 a.c.) cu premierul Marcel Ciolacu, nu vor obține soluții la problemele cu care se confruntă.
„Situația este foarte gravă. Noi am cerut de cel puțîn de 2 săptămâni să ne întâlnim cu domnul premier. Dacă reușeam, nu se ajungea, poate, la atâtea animale omorâte. Deci noi, transmitem, azi, premierului, mesajul tuturor ciobanilor din România: nu plecăm din București până când nu stopăm să nu se mai ia nicio oaie din curtea niciunui cioban.
Ciobanii preferă să dea o declarație pre propia răspundere. El își va asumă dacă din 100 de animale, mor 10, sau dintr-o 1000 mor 100 sau dacă mor toate, fermierii sunt dispuși să piardă animalele acelea, dar nu să i le ia.
Nu știm ce jocuri să urmăresc, dar noi am rămas fără găini, am rămas fără porci, fără vaci Acum, fără ce mai vrem să rămânem oare?
Toate semnalele pe care noi, fermierii, le avem, cred că vin de la Bruxelles și-mi asum afirmația. De exemplu, am luat analiză de la un fermier de la Timișoara și trimits în Franța la un laborator și ne spun să luăm legătura cu ANSVSA, în România. Păi ce legătură dacă laboratorul este acreditat în Uniunea Europeană. Noi avem școală puțină, dar totuși avem și noi oameni care ne sprijine și care ne ajută.
Dacă domnul premier dacă nu da un ordin, nu știu, o ordonanță de urgență, dar nu poimâine, că deja vor mai muri câteva mii de animale. Mâine, dacă nu face treaba asta, în toată România o să fie un haos”, a afirmat Ioan Sterp, la B1.
Ciobanul Sterp spune că fermierii vor să fie lăsăți sa muncească deoarece exportul de animale vii din România aduce plus valoare în țara noastră. Dar, precizează fermierul, „noi suntem constrânși din toate părțile”, reclamând faptul că comportamentul autorităților este unul abuziv. Pe de o parte, pentru că vin și iau aceste măsuri pur și simplu fără a exista o analiză în prealabil și fără a merge pe o altă procedură și anumea aceea de a carantina animalele.
„Pesta micilor rumegătoare a apărut în Tulcea. Este o anchetă, dar ancheta asta poate să se termine peste un an sau peste un an jumate sau peste doi. Dar noi până atunci, ce facem? Omorâm toate oile din România?
Autoritățile vin acolo și fac niște abuzuri extraordinar de mari. Adică uite, domnule, a ieșit buletinul ăsta de analiză, putem băga animalele, 10 de zile in carantină, să vedem, se imunizează ori ce se întâmplă?
Noi nu avem încredere că există pesta micilor rumegătoare. Noi spunem în termeni ciobănești, „miel aprins”, miel cu bube la gură care se imunizează singur.
Îi dai un antibiotic sau un albastru de metil și l-ai pus pe picioare. Cum să iei o turmă de oi de reproducție pentru care o generație de oameni a lucra la asta și să le omorî?”
Potrivit lui Sterp, aproximativ 1.200.000 de fermieri sunt afectați de această situație. Oamenii vor răspunsuri la următoarele întrebări:
„Cum a ajuns boala la Tulcea? Cum au ajuns animalele neidentificate? Unde au fost medicii zonali și președinții? Asta este realitatea din teren. Avem seceta, avem redevențe foarte mari. Anul trecut ne-am vândut brânză cu 25 de lei kg. Se aduce din Albania și Macedonia telemeaua care se vinde ca telemeaua de Sibiu”, mai spune vicepreședintele Asociația Profesională a Ciobanilor din România.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News