Skip to content
Societate

Ioana Constantin (PMP), despre reducerea programului de muncă la 4 zile: Ideea ar fi binevenită, însă militez pentru libertatea de a alege

psnews.ro

Un proiect european care prevede reducerea programului de muncă la 4 zile pe săptămână, ar România ar putea fi adoptat și de România, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi. Mai multe țări europene au implementat acest program, printre care și Belgia.

Fostul secretar de stat Ioana Constantin a declarat la postul B1 TV că cea mai bună soluție este ca operatorii economici să aibă libertatea de a alege dacă să păstreze sistemul clasic sau să adopte programul redus.

„O astfel de idee trebuie implantată distinct în funcție de domenii de activitate. Poate deveni generală, dar fiecare domeniu de activitate, inclusiv la stat ar trebui să existe o opțiune a angajatorului, pentru că sunt particularități. Nu funcționează în toate domeniile la fel. Mai trebuie să luăm în calcul şi faptul că România nu este un stat digitalizat. Primul loc în care se aplică este munca la stat, pentru ca la ei se respectă cel mai riguros programul”, a declarat Ioana Constantin.

„Eu cred că este o măsură bună, însă trebuie gândită încât să fie aplicabilă în toate domeniile să fie de ajutor pentru angajați, dar şi pentru angajatori. Să aibă venituri bune sau să nu piardă din venituri şi să se mențină o productivitatea a muncii. Exista o teorie greșită ca noi, românii, stăm la muncă mai mult şi producem mai mult de multe ori, productivitate este mai jos decât în alte state. Orice idee preluată din afară este binevenită, mai ales pentru că în zona muncii n-am mai reformat de mult sistemul. Militez pentru a lăsa libertatea operatorilor economice să se înțeleagă cu angajații lor, să opteze pentru program. Trebuie să învățăm să lăsăm libertate”, a mai spus Ioana Constantin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *