Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

Ioana Constantin (PMP), replică acidă pentru europarlamentarul PLUS care lăuda noul guvern socialist de la Chișinău: Mi se pare foarte grav…

PS News
" "

Ioana Constantin, secretarul general adjunct al PMP, a comentat foarte acid salutul europarlamentarului PLUS și raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului European, Dragoș Tudorache, la adresa noului guvern susținut de Dodon și Plahotniuc. Acesta scrisese zilele trecute pe Facebook un mesaj favorabil guvernului socialist de la Chișinău, după ce atât Comisia Europeană, cât și România au criticat dărâmarea guvernului pro-european condus de Maia Sandu și au avertizat puterea de la Chișinău că orice îndepărtare de la valorile europene ar duce la stoparea asistenței financiare.

Mi se pare foarte grav că spune că se așteaptă ca acest guvern, care a fost pus acolo într-un context nu foarte democratic, se așteaptă să continue măsurile pro-europene. Ce să continue? Un guvern pro-rus, apropiat de Dodon, care știm ce apropiat este de Vladimir Putin, cam ce reforme pro-europene sau europene să facă? Și am văzut acum că acest prim-ministru țipă după ajutor financiar de la Uniunea Europeană”, a spus Ioana Constantin la „Puterea Știrilor”.

Secretarul general adjunct al PMP consideră că în acest caz e vorba de superficialitate în tratarea unui subiect sensibil și că ar fi de înțeles că Parlamentul European și Uniunea Europeană sunt extrem de birocratizate, însă o minimă documentare a raportorului pentru Republica Moldova al Parlamentului European l-ar fi ajutat să nu fie suspectat de alte interese sau de afinități pro-ruse.

Nefericită această declarație a domnului Tudorache, a spus că nu poate să iasă din niște rigori diplomatice. Nu există rigori diplomatice atunci când vorbim despre democrație, parcurs european și când vorbim de Republica Moldova. Lucrurile sunt foarte clare”, a apreciat secretarul general adjunct al PMP.

Deoarece Parlamentul European a condamnat recent pactul Ribbentrop – Molotov, printr-o rezoluţie referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial, Ioana Constantin îi reamintește europarlamentarului PLUS Dragoș Tudorache care ar fi abordarea potrivită în acest sens.

„Nu reușesc să înțeleg, pentru că nu este nici măcar lipsă de expertiză în ceea ce îl privește pe domnul Tudorache, nu înțeleg să saluți învestirea unui guvern pro-rus, ca și când ar fi un guvern pro-european”, a conchis secretarul general adjunct al PMP, Ioana Constantin.

Postarea controversată a europarlamentarului PLUS

Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS și raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului Europan, a postat pe Facebook un mesaj pozitiv legat de noul guvern de la Chișinău, mesaj sancționat dur de internauți.

”Sper că vestea primită din Republica Moldova este bună. Există un guvern învestit și țara este guvernată. Dar sper ca acest guvern să confirme parcursul proeuropean și să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu. Este necesar să fie oferite aceste asigurări pentru ca să înțelegem dacă viteza cu care președintele Dodon a găsit o soluție atât de rapidă este o veste bună sau nu”, a scris Dragoș Tudorache.

E vorba despre noul guvern condus de Ion Chicu, susținut de partidul lui Igor Dodon (pro-rus) și partidul oligarhului Vlad Plahotniuc. Guvernul Chicu, care a trecut practic fără audieri prin Parlamentul de la Chișinău, înlocuiește guvernul pro-european Maia Sandu, dat jos prin moțiunea de cenzură inițiată de partidul lui Dodon.

”Aș vrea să le reamintesc oamenilor politici de la Chișinău că Republica Moldova are susținere deplină de la Bruxelles pe drumul ei european, dar, la fel ca în cazul României acum 20 de ani, este nevoie de un efort real și de reforme substanțiale. Joaca de-a politica sau de-a guvernarea, în care se ignoră stabilitatea și continuarea unor politici clare care să le ofere încredere partenerilor occidentali, nu o să rămână fără consecințe. În calitatea de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, am urmărit cu atenție criza și voi face în scurt timp o vizită pentru a vedea la fața locului cum putem da o mână de ajutor consistentă”, a mai scris Tudorache.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *