Skip to content
Politică

Ioana Mihăilă continuă discursul populist al lui Vlad Voiculescu. Cum a devenit „mafia” inamicul omniprezent al USRPLUS

Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă, cea care l-a înlocuit de curând pe Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății, se dovedește a fi un continuator al discursului populist anti-mafie utilizat în trecut de predecesorul său. De altfel, acest tip de discurs a devenit o marcă înregistrată pentru membrii USRPLUS.

Ioana Mihăilă preia mantra anti-mafie de la Voiculescu

Poziția Ioanei Mihăilă a devenit destul de clară duminică, în cadrul unui interviu la Prima TV. Întrebată dacă există mafie în sistemul de sănătate din România, Ioana Mihăilă a răspuns: “Şi mie îmi plac informaţiile dovedite şi atunci, dacă ne uităm pe rapoartele DNA, care este instituţia abilitată să obiectiveze sau nu prezenţa mafiei în sănătate, ele arată că în sănătate există interese şi că există corupţie. (…) Sunt medic, am lucrat în sistemul privat, am interacţionat cu ce înseamnă sistem de sănătate public şi cu Casa de Asigurări şi cu direcţiile de sănătate publică şi cu structurile care emit avize şi autorizaţii şi am decis să intru în politică tocmai pentru a schimba aceste lucruri. Cred că răspunsul acesta este suficient”.

Răspunsul Ioanei Mihăilă, deși destul de evaziv, dezvăluie în fapt o credință adânc înrădăcinată în rândul membrilor USRPLUS și anume existența unei mafii generale în multe sectoare din România. Desigur, corupția e o problemă cu care se confruntă țara noastră, însă de aici și până la existența unei mafii generale și subterane e un pas mare. Să ne amintim că și ministrul Drulă vorbea cu același patos despre existența unei mafii la Metrorex. La fel, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand vorbea despre existența unei mafii a gunoaielor, iar Voiculescu despre mafia din Sănătate. Ioana Mihăilă continuă acum acest discurs, situându-se în aceiași categorie cu cei menționați mai sus.

Discursul anti-mafie, ca discurs populist

Discursul anti-mafie e în esență un discurs populist folosit de cei de la USRPLUS. E un discurs populist pentru că denunță înțelegeri de culise, la fel ca tema statului paralel sau a statului subteran. E un discurs maniheist care împarte totul în “noi” vs “ei”, o reciclare a temei poporului pur în luptă cu elita coruptă. În acest imaginar, USRPLUS reprezintă poporul care se opune intereselor unei mafii subterane omniprezente și omnipotente. Liderii USRPLUS pozează în apărătorii intereselor poporului.

În realitate, departe de acest scenariu, realitatea este una diferită. Ca peste tot, în orice domeniu există interese diferite, chiar conflictuale. Existe grupuri de interese care încearcă să își împingă pe agenda publică propriile interese și există alte grupuri de interese care se opun. Este o situație de fapt perfect normală. Ca în orice sistem există un nivel mai mare sau mai mic de corupție. Scopul ar trebui să fie diminuarea corupției, pentru că în realitate aceasta nu poate fi complet eradicată și nu este eradicată nicăieri în lume. Pentru liderii USRPLUS însă cei care se opun intereselor grupului USRPLUS reprezintă mafia. Aceștia nu s-ar opune strict intereselor grupului USRPLUS, ci intereselor poporului român. Asta pentru că în versiunea oricărui populist el reprezintă de fapt interesele poporului.

Pe termen lung acest tip de discurs este profund nociv și dăunează grav sănătății democrației dintr-un stat. Liderii USRPLUS par momentan captivi în acest tip de discurs și acest tip de confruntare artificială cu dușmani omniprezenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *