Skip to content
Politică

Iohannis a ales: „Cioloș este noul premier al României”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, într-o declarație de presă, numele premierului desemnat, dar și concluziile consultărilor cu partidele și formațiunile parlamentare.

Astfel, după a doua rundă de consultări cu liderii partidelor, președintele l-a desemnat pe Dacian Cioloș prim-ministrul României.

”Am terminat astazi a doua runda de consultari cu partidele politice si am ajuns la cateva concluzii importante. In urma primei runde de consultari si in urma consultarii si cu societatea civila si cu foarte multi oameni care au fost in strada, mi-am format o opinie si vreau s-o prezint si dvs. pe scurt. Dupa parerea mea, in aceasta etapa pentru a rezolva problema guvernarii si pentru a avea garantia ca vom avea o imbunatatire neta a performantei a clasei politice e nevoie de un prim-ministru independent, tehnocrat, o persoana curata, adica care sa nu fi fost implicat in niciun fel de scandaluri, o persoana integra, o persoana care a dovedit practic ca stie sa gestioneze situatii complicate. E nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu. E nevoie de partide fara corupti. Ca partidele politice sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane suspectate de coruptie sau au fost vreodata implicate in acte de coruptie. Avem nevoie cu totii de alegeri corecte. 2016- alegeri locale corecte in primavara si alegeri parlamentare corecte in toamna. Avem nevoie de intarirea statului de drept. Cand procurorii cer incuviintari in Parlament sa primeasca aceste incuviintari. E nevoie de deschiderea competitiei politice. Nu putem sa asteptam o imbunatatire, o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor, e nevoie cu siguranta si de oameni noi. Fara oameni noi, e greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua. Asta nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece dar trebuie sa avem si intrari noi in sistem. E nevoie dupa parereaa mea sa afirm ca Romania ramane ferma pe calea europeana si euroatlantica si de asemenea, e nevoie ca orice Guvern vom avea, sa fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua masuri care garanteaza o crestere economica sustenabila. Aceste lucruri le-am prezentat si partidelor politice. Am intrunit o larga majoritate pe aceste teme. A fost o situatie interesanta pentru mine ca partidele au inteles imediat care e miza si ca e nevoie sa gasim o solutie impreuna. Aceasta solutie o vad eu intr-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreeat aceasta idee cu foarte putine exceptii si am convingerea ca e calea corecta pentru urmatorul an pana la alegerile parlamentare cand cu siguranta vom avea nou Parlament, nou Guvern.

Asadar, avand in vedere toate acestea, il desemnez pentru functia de prim-ministru al Romaniei pe domnul Dacian Ciolos”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *