Iohannis a aprobat trimiterea de militari români în Orient Mijlociu. Alții vor participa la deminare în Marea Neagră

Sursa: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a aprobat ca mai mulți militari români să participe la operații de securitate maritimă sub coordonarea Uniunii Europene și a Statelor Unite în zona Orientului Mijlociu, în contextul tensiunilor dintre Iran și Israel. De asemenea, șeful statului cere aprobarea Parlamentului pentru ca zeci de militari români să participe la o misiune de combatere a minelor marine în Marea Neagră.

Klaus Iohannis a precizat că, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a decis trimiterea mai multor militari români în Orientul Mijlociu, ”pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al intensificării acțiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective și interese relaționate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roșie, situația de securitate din zona coastelor yemenite și a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene și mondiale”, se arată documentul adresat Parlamentului României.

Președintele a amintit că Statele Unite au lansat în decembrie 2023 operația maritimă de tip ”Prosperity Guardian” pentru a contracara acțiunile rebelilor Houthi din Marea Roșie. De asemenea, în februarie 2024, Uniunea Europeană a făcut demersuri pentru a lansa misiunea maritimă EUNAVFOR ASPIDES, cu scopul de a proteja securitatea maritimă pe ”principalele rute de navigație din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: