Skip to content
Politică

Iohannis a făcut marele anunț după ședința CSAT: În interceptări, parchetele vor folosi infrastructura SRI

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care s-a discutat ordonanţa de urgenţă referitoare la interceptări, s-a încheiat vineri, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.

La finalul şedinţei,președintele Iohannis a făcut o scurtă declaraţie de presă.

„CSAT pentru a analiza debate si gasi solutii la decizia CCR privind constitutionalitatea  interceptarilor telefonie, mai precis este vorba de decizia CCR 51 din 16 februarie anul curent referitoare la neconstitutionalitatea articolului 42 din Codul de procedura penala. Sunt două aspecte inportante asupra carora doresc sa insist: respectarea deciziei CCR. Al doilea, a asigura neintrerupt cadrul legislativ ca justitita sa-si faca datoria. Fie ca este vorba de cazuri de securitate nationale si coruptie, ambele sunt esentiale pentru functionarea statului de drept. Eu ca presedinte m-am obligat sa fiu garantul statului de drept in Romania. Guvernul Romaniei prin Ministerul Justitiei a propus un proiect de OUG privind unele masuri pt punerea in executare a madatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal. Acest proiect de act normative e destinat sa ofere intr-o prima etapa o solutie pentru activitatea organelor judiciare ulterior forul legislativ va avea in vedere si alte solutii pe care sa le dezbata cu institutiile interesate si cu societatea civila. E nevoie sa punem in acord legilata cu decizia CCR.

Sunt opinii potrivit carora atcivitatea parchetelor in absenta infrastructurii tehnice necesare pt realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere ar fi afectata. OUG vine sa raspunda exact acestei preocupari.

CSAT a avizat favorabil acest proiect si adoptarea lui de catre guvern va reprezenta in acest moment o solutie, fie ea si temporara la o problema care preocupa deopotriva institutiile statului, cat si opinia publica.”, a declarat Iohannis

Astfel guvernul va adopta ordonanta de urgenta privind interceptarile si va stabili cine poate face respectivele ascultari in dosarele penale.

Amintim că ordonanta de urgenta privind interceptarile reprezinta o solutie de moment, important fiind sa nu se intrerupa cercetarile in justitie, a declarat vineri premierul Dacian Ciolos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *