Skip to content
Politică

Iohannis a intrat în campanie pentru referendum: După doi ani şi jumătate de abuzuri şi excese, românii au şansa de a da un răspuns clar actualei guvernări

www.radiocraiova.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cotroceni, că îi așteaptă pe români la vot, la referendum și la alegerile europarlamentare, precizând că face, într-adevăr, campanie, dar că e normal să facă acest lucru pentru România.

”După doi ani și jumătate de abuzuri și exces, românii au șansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Românii au șansa de a vota și de a spune ce cred despre PSD și despre ofensiva pesedistă împotriva justiției. Pesediștii au votat codurile penale fără să țină cont de nimeni, își dau legi ca să poată fura mai departe în liniște. Ei nu se mai tem de nimeni. Eu cred că trebuie să se teamă de votul românilor din 26 mai”, a spus președintele.

”PSD va încerca să boicoteze acest referendum”

Klaus Iohannis a răspuns celor care susțin că referendumul pe justiție este doar consultativ, iar Parlamentul poate să nu țină cont de el.

”Nu sunt de acord, un referendum trimite un semnal și acest referendum va trimite un semnal foarte important și acum avem o suprapunere de vot pentru partide cu un referendum. Deci românii au posibilitatea de a da un semnal pe două direcții, să aleagă partidele care după părerea lor sunt bune, și pot da un vot de blam celor pe care nu le consideră bune și în același timp să spună dacă sunt sau nu sunt mulțumiți cu ceea ce face PSD de doi ani și jumătate încoace.

Mie să nu îmi spuneți că acest vot nu contează, că el este consultativ, contează votul țării și se va ține cont de rezultatul acestui vot. Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi”, a adăugat șeful statului.

Președintele a precizat că referendumul este începutul unui proces mai amplu care începe acum cu alegerile europarlamentare, continuă la toamnă cu alegerile prezidențiale, cu alegerile locale și în final, la sfârșitul anului viitor, cu alegerile parlamentare.

”Tot acest proces trebuie privit în ansamblul său. PSD va încerca să boicoteze acest referendum, o să vă spună că nu contează, că sunt probleme tehnice. Nu contează că se opune PSD, contează ceea ce doriți voi românii care mergeţi la vot. Ați văzut ce legi fac pentru ei, cum vor să se protejeze? De data asta există șansa unei schimbări reale, semnalul se va da pe 26 mai la referendum și la europarlamentare”, a punctat Iohannis.

”Este normal să fac campanie pentru România”

Șeful statului susține că a fost acuzat că politizează referendumul pe justiție, dar, dimpotrivă, precizează Klaus Iohannis, PSD este cel care politizează consultarea populară prin abuzurile pe care le face

”Pe mine în final mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiției în această țară fără autostrăzi, fără spitale și care sunt de cealaltă parte. Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, pentru o guvernare europeană, pentru o justiție dreaptă și pentru o societate românească performantă. 

Voi fi acuzat că fac campanie, dar este normal să fac asta pentru România, nu pentru altceva. Eu de când sunt președinte mă implic pentru România. Pentru asta voi face campanie și pentru referendum. Au risipit banii pe pomeni electorale, au ignorat nevoile românilor, au nevoie să le daţi o lecție iar această lecție se va da în prima etapă cu referendumul din 26 mai. Dar eu voi face campanie împotriva acestor decizii pentru că e datoria preşedintelui să facă o campanie pentru binele românilor”, a mai spus președintele României.

Întrebările propuse de la Cotroceni

Mădălina Dobrovolschi, a anunţat joi că preşedintele a semnat decretul referitor la întrebările pentru referendum.

Astfel, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *