Invitat la emisiunea „Puterea Știrilor”, moderată de Marinela Angheluș, rectorul SNSPA, Remus Pricopie a vorbit despre premiul obținut de președintele Klaus Iohannis în Statele Unite. Acesta a spus că s-a vorbit mult despre România și despre importanța parteneriatului cu SUA.
„600 de participanți din 60 de țări, personalități din zona politică, diplomație, jurnaliști academic și zona artistică. Absolut impresionant și nu întâmplătorii se spune Oscarul politic de la Washington. Și dumneavoastră ați selectat foarte bine din discursul președintelui. De fapt s-a vorbit despre România. În sală au fost oameni care au contribuit, diplomați americani care au contribuit de-a lungul timpului la sprijinirea României pentru a intra în NATO. Și dacă ne uităm un pic la cuvintele președintelui Biden de acum 2 zile și la mesajele transmise aseară la gală, practic au fost în aceeași linie, un partener serios, un partener care a depășit pur și simplu așteptările, un partener important al Americii. Evident, premiul a fost acordat președintelui României, dar s-a vorbit despre România și România a fost aplaudată nu o dată, ci de mai multe ori. Gala a durat aproximativ 3 ore”, a spus Pricopie.
Patru premii importante
Remus Pricopie a spus că au fost patru premii importante care s-au dat la Washington.
„Au fost patru premii importante care s-au dat alături de președintele Iohannis. Au mai fost onorați cu o distincție similară secretarul pentru comerț din Statele Unitului Americii, un important general american și o personalitate din zona artistică. Acesta este modul în care Atlantic Council încearcă să acopere într-un fel mai multe zone din societatea democratică, spunând că toate componentele unei societăți trebuie să meargă împreună, pentru că dacă nu există toate aceste componente, practic nu ai prosperitate și nu ai o societate democratică. Și despre România s-a vorbit în aceeași termeni. S-a vorbit despre democrație, s-a vorbit despre dezvoltare economică, despre progresul pe care noi l-am făcut și președintele a făcut o trimitere la discursul vicepreședintelui Biden atunci când a fost onorat exact cu același premiu, dacă nu mă înșel, în 2011, când accentul s-a pus nu pe ajutorarea țărilor din est și un parteneriat solid în care țările din estul Europei pot contribui.
Este de fapt mesajul pe care România, începând cu președintele României, dar și cu ceilalți oficiali și cu zona academică, pentru că și și zona economică, să știți că zilele acestea la Washington au fost și oameni de afaceri români, au fost și academici, și jurnaliști. Toți contribuim ca România să fie considerată și este considerată un partener serios și un actor important, cu atât mai mult cu cât acum știți că trecem printr-o zonă complicată, marea, printr-o perioadă complicată, Marea Neagră a fost menționată și toate problemele legate de Marea Neagră și cum poți să pre-previi să blochezi această escaladare a conflictului care vine, din păcate, dinspre Rusia”, a spus Pricopie.
SNSPA, menționată la Washington
Remus Pricopie a vorbit de asemenea despre faptul că Școala Națională de Studii Politice și Administrative a fost menționată la Washington.
„Evident că am fost toți bucuroși, inclusiv colegii mei, să vedem că președintele CAM menționează și recunoaște efortul SNSPA. Relația dintre SNSPA și Atlantic Council are aproape 30 de ani. Rectorul fondator al SNSPA-ului, domnul profesor Vasile Secăreș, fostul ministru Mircea Pașcu, ministrul ministru a apărării și mulți alți colegi de-ai mei au avut relații cu Atlantic Council încă din anii 90. Au contribuit la fundamentarea unor concepte, inclusiv pledoaria pentru aderarea la NATO. Sfârșit de anii 90, începutul anilor 2000. In discuțiile despre Aeroportul Militar Kogălniceanu și nevoia de a întări această bază militară sunt lucruri vechi de aproximativ 20 de ani și ultimul proiect pe care SNSPA-ul l-a dezvoltat cu Atlantic Council a fost strategia de securitate pentru Marea Neagră. Este un document care se găsește pe site-ul Atlantic Council și unde scrie foarte clar că a fost dezvoltat în parteneriat cu SNSPA.
Deci, evident că am fost surprins plăcut, dar există o justificare și noi am fost mulțumiți să vedem că acest efort academic, al nostru și de cercetare este recunoscut”, a spus Pricopie.
Candidatura lui Iohannis la de secretar general al NATO
Pricopie a spus că nu poate confirma dacă a existat sau nu o discuție de culise despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO.
„Nu a existat această discuție de la microfon, dar într-o festivitate cu 600 de oameni, cu nu știu 80 de mese, este greu să vă spun ce s-a discutat la cele 80 de mese. Evident că în momentul în care s-a acordat la acest premiu Atlantic Council și bordul Atlantic Council erau la curent cu candidatura României, respectiv a președintelui Iohannis, pentru acest post. De fapt și de drept, noi vorbim foarte mult despre opoziție și despre un nume sau două nume Rutte versus Iohannis sau Iohannis versus Rutte. Nu este vorba despre așa ceva, este vorba de viziuni ușor diferite, nu fundamental diferite, ci ușor diferite. Președintele Iohannis a pledat inclusiv aseară, de la microfon, pentru întărirea flancului estic. Sunt lucruri importante, le-a spus și în birou, biroul oval, le-a spus și în declarația de la ambasadă de acum 2 zile. Le spune public de foarte mult timp.
Și eu am mai precizat cred că în emisiunea dumneavoastră avem doi președinți ai României, Traian Băsescu, fostul președinte și președintele Iohannis, doi politicieni care nu cred că au o relație foarte strânsă, dar atunci când vine vorba de NATO, spune exact aceleași lucruri, nu rude. Președintele Băsescu spune mai clar acest lucru. Președintele Iohannis este mai diplomat și doi. Flancul estic sunt două chestiuni fundamentale pentru România și, de fapt, când discutăm despre candidatură, ar trebui să ne gândim la conceptele din spatele celor două candidaturi. Președintele Iohannis a spus-o în biroul oval. Competiția de idei este benefică pentru NATO. Rămânem cu două candidaturi rude și candidatura României și haideți să discutăm despre proiectul pe care NATO trebuie să-l ia în calcul în anii care vor veni”, a spus Pricopie.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News