Iohannis: Absorbţia şi utilizarea integrală a fondurilor europene – instrumentul cheie al modernizării României

Sursă foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că absorbţia şi utilizarea integrală a fondurilor europene reprezintă instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României.

„Absorbţia şi utilizarea integrală a fondurilor europene reprezintă instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României în aceşti ani. Accelerarea implementării proiectelor din bani europeni, în special a celor din PNRR, este esenţială pentru ca aceste fonduri să fie folosite, să ajungă la beneficiarii din economia reală şi să contribuie la creşterea susţinută a veniturilor românilor”, spune şeful statului într-un mesaj transmis, joi, în cadrul recepţiei de Anul Nou a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România).

Mesajul a fost prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Preşedintele Iohannis arată în mesaj că, în ultimii ani, România şi-a redefinit puternic identitatea şi rolul în plan extern.

„Astăzi, la nivel european, dar şi global, ţara noastră este un partener apreciat şi respectat în Uniunea Europeană şi NATO”, afirmă el.

Conform preşedintelui Iohannis, creşterea nivelului de trai al românilor, performanţele economice consistente şi cadrul favorabil dezvoltării afacerilor în România sunt rezultate concrete ale garanţiilor privind respectarea valorilor democratice şi a principiilor economiei de piaţă.

El menţionează că parteneriatele de afaceri şi dinamica de ansamblu a investiţiilor străine reflectă pe deplin poziţionarea competitivă a României pe harta economică a regiunii.

Şeful statului precizează că, în ciuda provocărilor acumulate pe fondul crizelor multiple, care au atras o anumită încetinire a creşterii economice în 2023, România a încheiat anul cu o situaţie bună, iar perspectivele sunt în continuare optimiste, cu prognoze de creştere economică de peste 3% pentru anul 2024.

„Inflaţia a înregistrat o scădere semnificativă, la 6,6% la sfârşitul anului 2023, cu un punct procentual sub pragul estimat iniţial, tendinţă care trebuie să atenueze presiunea preţurilor asupra nivelului de trai şi să faciliteze revenirea la stabilitate şi predictibilitate financiară. Piaţa muncii şi-a menţinut rezilienţa, înregistrând progrese în ceea ce priveşte ocuparea şi salarizarea. Am consemnat, totodată, evoluţii favorabile privind intensificarea şi diversificarea relaţiilor comerciale, care par să atenueze dezechilibrele externe severe din ultimii ani. Un factor esenţial pentru acest climat de redresare şi rezilienţă a fost cu certitudine asigurarea stabilităţii politice, atât de necesară pentru investiţii şi pentru performanţele economice. Însă, încetinirea creşterii economice globale şi evoluţiile sub aşteptări din Europa, precum şi conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu vor continua să genereze incertitudini în planul economiei”, spune el.

Preşedintele Iohannis punctează că, pentru România, dezechilibrele structurale acumulate de-a lungul timpului reclamă politici şi decizii responsabile în continuare, care să asigure sustenabilitate şi stabilitate macroeconomică.

„Recent, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a devenit predominantă, însă o schimbare autentică de direcţie, cu ieşirea din paradigma modelelor de creştere bazate pe consum, necesită consecvenţă pe direcţia actuală a reformelor. Pentru perioada următoare, consolidarea capacităţii administrative şi digitalizarea administraţiei fiscale sunt reforme prioritare deja asumate. În acest sens, preocuparea pentru o administraţie eficientă şi orientată către contribuabil trebuie să reflecte inclusiv nevoile şi exigenţele mediului de afaceri. În sfera mediului de afaceri, sunt necesare eforturi susţinute care să contracareze declinul producţiei industriale, afectată sever de crizele suprapuse din ultimii ani”, adaugă el.

Potrivit şefului statului, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană rămâne un partener esenţial al economiei româneşti.

El a arătat că Germania este principalul partener comercial al României, cu o pondere de peste 20% în comerţul extern al ţării noastre, şi se află în frunte şi în clasamentul investitorilor străini, cu peste 25.000 de companii înregistrate şi circa 15% din totalul investiţiilor străine directe din România.

„Comunitatea de afaceri româno-germană participă activ la tranziţia României către economia viitorului”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: