Skip to content
Opinii & Analize

Iohannis: adevăratul preşedinte-jucător sau bufon naţional?

" "

Preşedintele Klaus Iohannis îşi dă zilele acestea adevăratul test de bărbăţie politică. Poate sună ciudat, însă criza refugiaţilor şi greşeala consilierilor săi i-au ridicat lui Iohannis o minge de aur la fileu. Pentru cine nu ştie încă, şeful statului a bătut cu pumnul în masă luni şi a informat românii că la noi nu vor veni mai mult de 1.785 de refugiaţi.  N-au trecut nici 3 zile de atunci, că a venit Comisia Europeană cu un proiect ce l-a lovit fix în moalele capului pe al nostru preşedinte: peste 6.000 de sirieni arondaţi României.

Decizia trimisă la impuse de partenerii de la Bruxelles l-a făcut în prima faza pe Iohannis să pară un bufon neinformat. Adică cel care îi linişteşte pe români, pentru ca mai apoi să vină vestea proastă. Un soi de discurs similar cu cel al lui Boc, care spunea că ne va fi mai bine, vom reporni economia, dar deocamdată să strângem cureaua şi să suportăm tăierile de salarii. Şi spun asta pentru că, oricât de toleranţi am fi cu refugiaţii, nu poate fi o veste bună ştirea că vom fi năpădiţi de acei oameni disperaţi sau rău-intenţionaţi, victime sau agresori într-un război în care noi nu avem niciun rol.

" "

Revenind la şeful statului: asigurarea dată de el românilor a părut cât se poate de credibilă. Mai ales că şi alţi politicieni, inclusiv premierul Victor Ponta, vorbeau de aceeaşi cifră de sub 2.000 de refugiaţi. Singurul care i-a contrazis, aş spune timid, a fost Cătălin Predoiu, care prevestea pe pagina sa de Facebook vestea sumbră dictată apoi de Uniunea Europeană. Care Uniune nu doar că i-a întristat pe români, dar a şi făcut ca preşedintele nostru să pară că se face de râs.

Cu o aşa alternativă în faţă, Klaus Iohannis a avut ieri, probabil, cea mai fermă reacţie de la preluarea mandatului încoace. Şi, cu siguranţă, cea mai curajoasă. A ţinut-o pe a lui, a mârâit serios la greii din UE şi i-a dat mandat ministrului Aurescu să transmită partenerilor de la Consiliul JAI că nu jucăm după cum ni se cântă. Chiar dacă de partea cealaltă ni se arată pisica şi ni se explică cum ar putea România să fie “arsă” cu vreo 3 milioane de euro.

Despre Traian Băsescu s-a spus pe toată perioada mandatelor sale că este preşedintele-jucător. În realitate, asemenea vedetelor de curtea şcolii, el a fost jucător de ligă mică. I-a ameţit pe politicieni, a băgat spaima în investitori, a tăvălit magistraţi şi procurori, a jonglat ceva pe la servicii, însă totul doar la nivel mioritic. În faţa celor din afară, a cam stat copăcel.  Mai ales în faţa celui pe care singur l-a caracterizat drept “licuriciul cel mare”. După ce a plecat de la Cotroceni, am văzut, de fapt, că şi alţii l-au jucat pe degete. De partea cealaltă, Klaus Iohannis părea că începe mult mai rău. Pe model ardelenesc, fără să aibă vorbele la el şi mangleală specifică miticilor, puţini l-ar fi văzut capabil să crâcnească în faţa greilor Europei şi ai lumii. Dar ieri tocmai a făcut-o. Şi chiar într-o chestiune cu miză mare. Dacă totul nu a fost doar o strategie de a amâna un moment în care să se facă de râs, ci chiar o poziţie de şef de stat, atunci se cheamă că ne-am făcut cu un adevărat preşedinte-jucător. Unul de ligă europeană. Aşa că, vă rog, domnule Preşedinte, scoateţi-ne din divizia B şi arătaţi-ne cum e să jucăm în liga mare!

" "

6 comentarii la “Iohannis: adevăratul preşedinte-jucător sau bufon naţional?

 1. Mai voi inca nu ia-ti gonit pe Basescu si Boc din visele si din patul vostru.Pe semne ca i-ati iubit tare mult de nu-i puteti uita.Vai si amar de voi,doar atat puteti?

 2. TURNATORI VECHI, LIBERALI NOI
  In 2014, in noiembrie, ne-am pus sperantele in noul Presedinte, dl Iohannis. Odata cu sperantele in noul Presedinte, am acordat un vot in alb si partidului pe care-l conduse-se: marele PNL. Am crezut ca se va pune capat perioadei neocomuniste ce a urmat dupa ’89. Dar NE-AM INSELAT!!! PNL NE-A INSELAT!!!
  Noul sef al expertilor parlamentari ai PNL-ului a fost numit Ion (Jean) Ciochina. Pripasit prin Parlament (a se intelege angajat de fostul liberal ion ghise) acum vreo 3 ani, acest domn – Jean – este de profesie TURNATOR, dupa cum o zice chiar Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii: “… a semnat Angajament preluand numele conspirativ de colaborare Costea…. (S)-a identificat un singur document furnizat de domnul CHIOCHINA ION , intitulat Nota, datat 21.06.1989, ce cuprinde nume ale unor persoane din intreprindere, cunoscute de domnia sa”. …. Sincer, nu mi-as fi dorit sa ma numar printre colegii lui ion (jean) ciochina!!!
  Deci, acest brav tovaras, in loc sa fie aruncat la coada istoriei, este promovat….unde? in Parlament!!!!! …..si de catre cine?? Tocmai de marele partid de dreapta, ne-comunist, PNL!!!!
  Bravo!!! Pentru asta ne-am zbatut in noiembrie 2014????
  http://www.cnsas.ro/…/adeve…/2009/10629%20Ciochina%20Ion.pdf
  http://baricadainter1989.blogspot.ro/2013/04/ion-jean-ciochina-revolutionarziarist.html
  http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=24.1500%3Bwap2

 3. Stati linistiti. Ieri tocmai a spus ca e posibil ca CE sa ne oblige la o cota. E un basescu cu limba mai putin ascutita dar tot aplecat din sale la cei din occident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *