Skip to content
Politică

Iohannis: Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei a afectat fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică

captura

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Baza Mihail Kolgălniceanu, că „agresiunea brutală” declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a „afectat fundamental” securitatea regională, europeană, euroatlantică şi are proiecţii negative la nivel global. „Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât şi robust al Alianţei Nord-Atlantice la orice provocare sau ameninţare posibilă”, a afirmat el, adăugând că se acţionează pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România.

Mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru prezenţa în România, alături de noi! Bine aţi venit în ţara noastră! Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spaţiului aliat, asigurăm pacea şi liniştea cetăţenilor noştri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unităţii, coeziunii şi solidarităţii care există la nivelul NATO”, a afirmat Iohannis, în discursul ţinut, miercuri, la Baza de la Mihail Kogălniceanu, pe care o vizitează împreună cu premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo.

El a menţionat că a avut „consultări politice foarte bune” cu premierul De Croo.

Încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conştienţi că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri şi ameninţări şi de conduita tot mai agresivă a Federaţiei Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic. Agresiunea brutală declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a afectat însă fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică şi are proiecţii negative la nivel global – pe mai multe paliere chiar„, a punctat Iohannis.

El a adăugat că, pentru sprijinirea Ucrainei, NATO şi Uniunea Europeană au luat măsuri concrete şi consistente, iar  România a acţionat, la rândul său, rapid şi eficient, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul societăţii civile.

Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei şi am primit pe teritoriul nostru toţi refugiaţii care s-au îndreptat către noi, oferindu-le sprijin, cazare şi asistenţă medicală. În plus, am pus în funcţiune pe teritoriul ţării noastre un hub logistic care asigură colectarea şi transportul donaţiilor umanitare internaţionale către Ucraina. Dincolo de aspectele umanitare, este evident că mediul de securitate internaţional a suferit modificări radicale. În consecinţă, a trebuit să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite însă să nu ducă la escaladare„, a afirmat şeful statului conform news.ro.

El i-a mulţumit premierului belgian pentru contribuţia militarilor acestei ţări aflaţi în România şi le-a transmis militarilor români şi din alte state membre NATO că sunt „expresia concretă a hotărârii noastre de a întări în continuare descurajarea şi apărarea aliate în regiunea Mării Negre”.

„Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât şi robust al Alianţei Nord-Atlantice la orice provocare sau ameninţare posibilă. După cum am decis la recentul Summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianţei pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră. Acţionăm pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România. Acesta va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securităţii pe întregul Flanc Estic, în mod coerent şi unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenţei aliate pe Flanc„, a explicat Iohannis.

Preşedintele a continuat spunând că prezenţa militarilor aliaţi în România are, dincolo de componenta de securitate, şi o dimensiune simbolică.

Împreună cu colegii voştri, militarii români, protejaţi şi apăraţi valorile euroatlantice care definesc în mod esenţial societăţile noastre: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărui popor de a-şi decide propria soartă. Numai împreună putem asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Vă doresc succes în activităţile de pregătire pe care le veţi întreprinde, precum şi în misiunile în care veţi fi angajaţi! Vă mulţumesc!”, a conchis Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *