Skip to content
Politică

Iohannis amăgește poporul. De ce societatea civilă nu are legitimitate / EXCLUSIV

O parte a societății s-a arătat dezamăgită de atitudinea președintelui Klaus Iohannis în scandalul incendiului de la Clubul Colectiv. Președintele a ezitat, a întârziat cu explicațiile, a avut o poziție care l-a pus în umbră și i-a determinat pe cetățeni să se îndoiască de calitățile șefului statului.

Societatea civilă care a ieșit în stradă și a protestat în Piața Universității i-a cerut președintelui să fie mai activ pe scena politică și mai vizibil. Tocmai de aceea Iohannis amăgește electoratul cu promisiunea unei consultări cu reprezentanții societății civile.

Nu există criterii pe baza cărora sunt aleși reprezentanții societății civile. Dacă se va întâlni cu președinți de ONG-uri atunci de ce nu discută și cu vânzătorii de roșii din piață? Dacă va dezbate subiectul cu anumite persoane care au protestat atunci de ce să n-o facă și cu indivizi care n-au ieșit în stradă? Ce anume ar trebui să-l recomande pe un individ ca să aibă ocazia de a participa la discuții cu președintele României? Au fost 30.000 de oameni în stradă. Cum vor fi aleși reprezentanții protestelor, ca să nu mai vorbim de cei ai societății civile, un termen cu o acoperire mult mai largă?

Pe de altă parte, discuțiile cu societatea civilă sunt irelevante. N-au nici o valoare, ci un rol. Rolul ca Iohannis să dea bine în fața electoratului, iar niște „reprezentanți” să piardă timpul și să se mândrească după o astfel de întâlnire. Responsabilitatea președintelui, conform Constituției, este aceea de a desemna un premier în urma discuțiilor cu partidele politice.

Asta pe scurt, ca să nu mai vorbim de cât timp are nevoie Iohannis ca să stabilească într-adevăr o discuție cu reprezentanții societății civile. La fel de bine trebuie să se întâlnească și cu persoane din Cluj, Timișoara, Iași, diaspora și așa mai departe. Sau poate că președintele o ia „pas cu pas”.

Art. 90 din Constituția României prevede: „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”. Referendumul este singura variantă pentru a consulta poporul, nu Facebook, nu societatea civilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *