Skip to content
Politică

Iohannis, angajament față de SUA

Prin intermediul unui comunicat de presă, prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis a transmis că „Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene, reprezintă, pentru România, elementul fundamental al politicii noastre externe și al strategiei de stat în domeniul securității”

„Acest sfârșit de săptămână ne oferă prilejul de a marca un moment deosebit de important al politicii noastre externe și de securitate, și mă refer la împlinirea a trei ani de la adoptarea, la cel mai înalt nivel, la Washington D.C, a ‘Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii’, respectiv de la semnarea ‘Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România’. Este și un moment de bilanț al relației cu cel mai puternic aliat al României în planul securității naționale, relație care s-a dezvoltat dinamic odată cu Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite ale Americii, lansat în anul 1997, cu ocazia vizitei la București a președintelui american William J. Clinton. Cred cu tărie că acest parteneriat strategic, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene, reprezintă, pentru România, elementul fundamental al politicii noastre externe și al strategiei de stat în domeniul securității”, a transmis Iohannis. 

Iohannis a mai declarat că în contextul actual, când ne confruntăm cu provocări în domeniul securității,  „Estul Europei și România au nevoie de mesaje ferme din partea SUA care să reitereze menținerea garanțiilor de securitate pentru aliații din această parte a Europei”.

„Umăr la umăr, militarii români și americani au apărat și apără împreună valorile lumii democratice, efort care nu de puține ori a fost marcat și de pierderi umane. Tuturor celor care au slujit sub drapel alături de prietenii noștri americani le mulțumesc și le sunt profund recunoscător. În contextul actual, când ne confruntăm cu provocări în domeniul securității cum nu s-au mai înregistrat pe continent de la Războiul Rece, Estul Europei și România au nevoie de mesaje ferme din partea SUA care să reitereze menținerea garanțiilor de securitate pentru aliații din această parte a Europei. Salut faptul că Statele Unite ale Americii arată ferm și clar că nu-și părăsesc aliații din zonă, că sunt implicate acum mai mult ca oricând în a demonstra, împreună cu celelalte state NATO, că spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic, că nimeni nu poate reînvia politica sferelor de influență sau redesena granițe. Tocmai de aceea, pentru România deciziile recentului summit NATO din Marea Britanie, la care SUA au avut o contribuție decisivă, sunt atât de importante”, a afirmat președintele PNL. 

3 comentarii la “Iohannis, angajament față de SUA

  1. Ei ! Dupa acest comunicat de presa Iohannis va castiga detasat alegerile prezidentiale….
    Nu mai prezinta importanta chestiunile cu 6 case, cu statutul de politruc etc, etc

  2. SUA nu trebuie sa se increada in angajamentele unui etnic german. Adica sa se increada daca pe langa Ungaria, Bulgaria si Austria mai vrea un stat rusofil in zona. Acest etnic german va asculta de ordinele de la Berlin si cum Germania se afla cu Rusia in relatii foarte buna influenta SUA in regiune va fi diminuata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *