Skip to content
Politică

Iohannis aruncă mingea DGPI la ministrul de Interne și sare CSAT din schemă

Ziarulincomod.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se elimină din procedura de numire a șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne rolul premierului și avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat „decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne”. 

" "

Anterior, șeful DGPI trebuia să-și obțină numirea de la premier la propunerea ministrului de Interne. Noua prevedere legală îl autorizează pe ministru să-l numească el însuși pe șeful serviciului de informații al Ministerului Afacerilor Interne.

Odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial, din procedura de numire va dispărea și avizul CSAT.

Anterior, legea a fost contestată de senatorii PNL la CCR, însă Curtea a respins obiecția de neconstituționalitate.

În forma propusă de Guvern, directorul general al DGPI era definit ca fiind cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Senatul, în calitate de for decizional, a modificat actul normativ în sensul că directorul general al DGPI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne, notează Agerpres.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *