Skip to content
Politică

Iohannis aruncă mingea DGPI la ministrul de Interne și sare CSAT din schemă

Ziarulincomod.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se elimină din procedura de numire a șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne rolul premierului și avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat „decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne”. 

Anterior, șeful DGPI trebuia să-și obțină numirea de la premier la propunerea ministrului de Interne. Noua prevedere legală îl autorizează pe ministru să-l numească el însuși pe șeful serviciului de informații al Ministerului Afacerilor Interne.

Odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial, din procedura de numire va dispărea și avizul CSAT.

Anterior, legea a fost contestată de senatorii PNL la CCR, însă Curtea a respins obiecția de neconstituționalitate.

În forma propusă de Guvern, directorul general al DGPI era definit ca fiind cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Senatul, în calitate de for decizional, a modificat actul normativ în sensul că directorul general al DGPI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne, notează Agerpres.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *