Skip to content
Opinii & Analize

Iohannis când trebuia să tacă, a vorbit

Mitul neamțului cumpătat, sobru și rațional nu se aplică mai deloc în cazul lui Klaus Iohannis. Ales de către PNL și PDL să îi îndrume în campania electorală, Iohannis demonstrează că are nevoie de o coordonare și un ajutor consistent din partea celor din jur.

Prezidențiabilul PNL – PDL, alias ACL sau marele PNL, are obiceiul de a nu prea vorbi în această campanie electorală. Problema este că, atunci când vorbește, o cam dă în străchini. La Iohannis se aplică foarte bine vorba aceea, „dacă tăceai, filosof rămâneai”.

De curând, în spațiul public românesc a apărut o propunere din partea vicepremierului Liviu Dragnea, care a dinamitat întreaga suflare politică. Caracterizați de o „moralitate” și o „verticalitate” ieșite din comun, politicienii români au reacționat dur la propunerea ca aleșii locali să aibă la dispoziție o perioadă de timp, două săptămâni, în care să se decidă dacă vor sau nu să schimbe partidul politic fără a-și pierde mandatul.

Mulți dintre cei care s-au inflamat au fost din partea marelui PNL, care este posibil ca în urma unei asemenea ordonanțe să ajungă „micul peneluș”. Este cunoscut faptul că după ruperea USL, cei care au vociferat foarte mult au fost aleșii locali liberali, care nu au fost de acord cu decizia conducerii centrale. Această nemulțumire i-a făcut pe mulți să se gândească pe cine susțin.

Pe de altă parte, cealaltă tabără din marele PNL, cea democrat liberală este sub un stres continuu de la înființarea PMP și a Fundației Mișcarea Populară. O parte dintre aleșii locali de la PDL fac lobby pentru PMP, participând la dezbaterile Fundației Mișcarea Populară, ocolind astfel legea care îi obligă să nu migreze. Singurul lucru care face ca PDL să își fi păstrat numărul de primari este tocmai legea pe care Dragnea o vrea modificată. Ordonanța propusă de vicepremier ar fi o gură de aer pentru PMP și Emil Boc, între care există o dragoste interzisă.

Însă, revenind la Klaus Iohannis și la comunicarea sa neinspirată, președintele marelui PNL s-a trezit să îi răspundă lui Dragnea la propunerea de ordonanță. În timp ce pe alte subiecte de importanță pentru spațiul public tace mâlc (vezi întâlnirea cu Băsescu sau inundațiile), în acest caz Iohannis și-a luat banderola de primar al Sibiului și a ținut să îi dea o lecție lui Dragnea despre cum e cu morala în politică și cu legea aleșilor locali. Problema este următoarea: Iohannis era ultimul care trebuia să comenteze.

După cum ne amintim cu toții, Iohannis a fost ales în 2012 nu pe listele USL, ci din partea FDGR, mai pe scurt, în 2012 Iohannis a candidat împotriva partidului pe care îl patronează. În 2013, în schimb, Iohannis a devenit direct prim-vicepreședinte al PNL. Modul în care a fentat Iohannis legea a fost unul care, deși pare a fi corect din punct de vedere juridic, este unul imoral. Iohannis a invocat faptul că FDGR nu este un partid politic, însă sub sigla lor a mai fost ales primar. Așadar, Iohannis a fost primarul unei „organizații” apolitice, dar care a participat la competiții politice (?!).

Total contrar tiparului de neamț despre care știam, Iohannis a demonstrat că nu are vreo mustrare de conștiință atunci când a driblat legea. Președintele actual al PNL, dacă era să o luăm în funcție de etică și conduită politică, ar fi trebuit să își dea demisia și să mai candideze o dată. Atunci (2013) nu a avut nimic de spus, decât faptul că este un lucru normal să fie ales din partea unei formațiuni și apoi să treacă la alta.

Așadar, de ce acum a ajuns un adevărat înțelept, care dă lecții de morală? Oare disperarea PNL-ului de a-și ține primarii, dar și nemulțumirea față de deciziile conducerii partidului sunt atât de mari? Iohannis, dacă ar fi lapte și miere în PNL după venirea lui, nu ar trebui să se teamă de o plecare a primarilor.

Klaus Iohannis este în acest moment singurul primar traseist din noul mandat, care nu și-a pierdut mandatul. Deci, unde este aerul său nemțesc?

4 comentarii la “Iohannis când trebuia să tacă, a vorbit

 1. cea mai buna dovada ca lui ponta si ai lui le e teama ca vor pierde in fata lui iohannis,este faptul ca fie direct ei,fie prin voi,site-uri partizane,dau in el din toate partile!cu cat atacurile sunt mai multe si mai variate,cu atat mai mare le este teama!

 2. ANDREI ANGELESCU, Domnia Ta daca taceai, filozof ramaneai! Informeaza-te inainte de a pune degetele pe tastatura! Din pacate calitatea si moralitatea jurnalistului roman este la fel de indoielnica ca si cea a politicianului roman.
  Forumul Democrat al Germanilor din Romania este O ASOCIATIE de utilitate publica si NU POLITICA, deci NU este un partid. Orice membru, al oricarei asociatii de utiliatate publica are dreptul sa se inscrie in orice partid.

  Preferati insa, sa informati fals si sa dezvoltati ineptiile lui Dragnea si Sova.

  Citat din STATUTUL-CADRU AL FORUMULUI DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMÂNIA (F.D.G.R.): § 1- Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.) este o asociaţie a minorităţii germane din România, organizată pe bază etnică, persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial.

  § 1.1 – Forumul Democrat al Germanilor din România este o asociaţie de utilitate publică conform H.G. nr.599 din 4 iunie 2008, publicată în Monitorul Oficial nr. 433/10.06.2008

  HOTĂRÂRE nr. 599 din 4 iunie 2008
  privind recunoaşterea asociaţiei „Forumul Democrat al Germanilor din România” ca fiind de utilitate publică
  EMITENT: GUVERNUL
  PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 433 din 10 iunie 2008

  În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 39 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005,

  Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

  ARTICOL UNIC
  Se recunoaşte asociaţia „Forumul Democrat al Germanilor din România”, persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, cu sediul social în municipiul Sibiu, str. Gen. Magheru nr. 1-3, judeţul Sibiu, ca fiind de utilitate publică.

  PRIM-MINISTRU
  CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

  Contrasemnează:
  —————
  Secretarul general
  al Guvernului,
  Gabriel Berca

  Departamentul pentru
  Relaţii Interetnice,
  Marko Attila Gabor,
  secretar de stat

  p. Ministrul economiei
  şi finanţelor,
  Cătălin Doica,
  secretar de stat

  Bucureşti, 4 iunie 2008.
  Nr. 599

  1. “Forumul Democrat al Germanilor din România este organizaţia prin intermediul căreia comunităţile cetăţenilor români de etnie germană participă la viaţa politică din România.

   Sub semnul schimbărilor din 1989/1990, germanii din România şi-au creat prin Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) o organizaţie care îi reprezintă pe plan politic. FDGR este format din organizaţii locale, judeţene şi regionale. Cele regionale sunt în număr de cinci, câte una pentru: Regiunea Extracarpatică, Banat, Bucovina, Transilvania de Nord şi Transilvania”

   http://www.fdgr.ro/ro/prezentare_generala/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *