Skip to content
Politică

Iohannis critică intervențiile în situații de urgență: De ce suntem mereu surprinși?

Președintele Klaus Iohannis a lansat o serie de critici la adresa instituțiilor statului, care sunt abilitate să intervină în situații de urgență. Șeful statului a comentat și cazul din Sibiu, unde un pui de urs a fost împușcat de către vânători, deoarece se plimba pe străzile orașului.

„Suntem tara care tot timpul este luata prin surprindere. Inundatiile ne iau prin surpindere. sigur, nimeni nu poate sa previna ploaia. prima ninsoare ne ia prin surprindere, cu toate ca stim ca vine iarna si putem sa angajam firme de deszapezire. Daca vorbim de proceduri si felul in care se intervine este putin discutabil. Daca vorbim de proceduri si ce impact are lipsa unor proceduri nu pot sa ma refer la acel incident din Sibiu care m-a surprins. Am urmarit stupefiat. Un urs care se plimba prin oras si pur si simplu e impuscat.

Mi s-a parut ca acel animal a fost pur si simplu speriat si a fugit. Nu parea absolut deloc agresiv.

Romania este spre norocul nostru o tara bogata. Avem inca foarte multe animale salbatice si tot timpul ne interesectam cu ele. N-ar face sens sa avem oameni instruiti pentru asta? Sa avem si oameni instruiti sa prinda un animal ratacit in oras. Nu este un dezastru natural daca un urs intra in oras. De astfel de emotii negative nu avem nevoie”, a spus Iohannis.

Președintele a îndemnat instituțiile statului să vină cu măsuri pentru a se pregăti pentru eventuale dezastre naturale și a criticat modul în care instituțiile intervin în astfel de situații de urgență.

„De ce suntem mereu surprinsi? Nu suntem capabili sa depasim aceasta etapa primitiva de a fi mereu surprinsi? Eu cred ca suntem capabili, dar aceste lucruri nu sunt nici simple, nici de la sine intelese.

Un euro la preventie, 7 euro la interventie. E mult mai simplu sa faci preventie, sa te duci din timp la medic decat sa te duci cand trebuie intervenit medical. Se pune intrebarea cat de rapida trebuie sa fie interventia. In cat trebuie sa aiba loc? Si cred ca aici specialistii trebuie sa ne spuna in cat timp e rezonabil sa se intervina. E rezonabil sa se intervina inainte ca jurnalistii sa transmita reportaje. Chestiuni legate de viteza de reactie institutionala. Cine ar trebui sa mearga acolo? In functie de cati jurnalisti sunt, la noi merg politicienii si dau sfaturi, dupa aceea vin si echipele de salvare. In multe situatii, lucrurile se rezolva, dar se rezolva prost iar reactia este inadecvata.

Doi factori pot contribui semnificativ la ameliorarea acestor riscuri: educatia si solidaritatea. Oamenii trebuie educati. Oamenii trebuie invatati ce sa faca. Educatie trebuie sa inceapa de timpuriu, din primele clase. Nu trebuie sa facem exercitii complicate. Este suficient sa le spunem copiilor, in cazul unor dezastre, ce sa faca.

Dezastrele au loc si atunci e mai bine sa le pregatim decat sa nu le pregatim. Dezastrele pot fi studiate, putem sa avem studii care ne spun cum trebuie reactionat, cum trebuie prevenite, cum trebuie tratate. Si aici Universitatea de Construcții are un rol importat”, a explicat șeful statului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *