Skip to content
Politică

Iohannis dă o palmă dură guvernului. Majorarea salariilor medicilor este o falsă soluție

Iohannis dă o palmă dură guvernului. Majorarea salariilor medicilor este o falsă soluție

Luni, Klaus Iohannis a participat la un seminar pe tema resurselor umane din sanatate, punctând câteva din problemele grave cu care se confrunta sistemul sanitar din Romania, precum problema majorării salariilor medicilor. Potrivit lui Iohannis, majorarea cu 20% sau 50% a salariilor celor din sistemul medical nu este o soluție de rezolvare a lipsurilor din sistemul sanitar, fiind necesar un proiect pe termen lung:

„Din partea mea veti gasi implicare pentru ca nu putem gasi societatea puternica pe care ne-o dorim fara un sistem medical performant. Se pot promite prin acest proiecte salarii mai mari in sanatate de maine, insa fara alte premise ei nu ii vor opri pe medici sa plece. Fara infrastructura necesara, fara management al banilor publici (…) 20% sau 50% in plus nu vor rezolva problema, poate o vor tempera pe moment dar cu siguranta nu o vor rezolva pe termen lung (…). Trebuie gandit un demers de factori si masuri (…) intr-o planificare riguroasa, dar gandit pe termen lung.(…)Iar daca dupa un asemenea demers, o parte dintre medici se vor intoarce in Romania (…) aducand odata cu ei experienta, va fi un castig pentru intreaga societate romaneasca.”, a conchis președintele.

Amintim faptul că la 1 octombrie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a guvernului privind majorarea cu 25% a salariile cadrelor medicale,  majorare de care vor beneficia peste 200.000 de angajaţi din sistemul sanitar, aceştia fiind primii bugetari care primesc salarii mărite după ce au fost majorate indemnizaţiile unor demnitari, între care preşedintele şi premierul.

Și funcţionarii din administraţia publică locală ar putea beneficia de măriri salariale cu până la 12%, în funcţie de decizia autorităţilor locale.

Majorarea salariilor din sistemul sanitar a generat nemulţumiri în rândul cadrelor didactice, care au cerut creşteri de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie, ameninţând cu proteste, potrivit gândul.info.

Tot luni, șeful statului a fost prezent la festivitățile festivităţile organizate de Universitatea Bucureşti unde a susținut o prelegere pe tema educației.

1 comentariu la “Iohannis dă o palmă dură guvernului. Majorarea salariilor medicilor este o falsă soluție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *