Skip to content
Opinii & Analize

Iohannis, Dăncilă și Barna au fugit la americani. Cine a câștigat și cine a pierdut în urma vizitei în SUA

marius constantin

Alegerile prezidențiale din România anului 2019 sunt sub umbra Statelor Unite ale Americii, care par să fi preluat frâiele mult mai mult decât UE. Americanii își întăresc poziția în Europa Centrală și de Est, iar de acest lucru profită şi politicienii români, care caută sprijinul unei mari puteri a lumii în cursa pentru alegeri. 

Iohannis, vizită formală

Președintele Klaus Iohannis a mers primul în Statele Unite ale Americii, iar vizita sa a fost mai mult una formală. Nu a discutat nimic nou pentru că toate acele subiecte erau deja arhicunoscute și stabilite din urmă cu mult timp. Vizita sa a fost aranjată evident cu scop electoral și pentru a atrage atenția asupra președintelui. Echipa sa încearcă să construiască acestă campanie prin antiteze puternice – PSD/Dăncilă izolați pe plan internațional, Iohannis respectat și apreciat pe plan extern. 

Dar fără o politică internă solidă și cu viziune, nu putem avea nici o politică externă fantastică sau avantajoasă. Nici președintele Iohannis n-a strălucit în acești 5 ani la Cotroceni la capitolul politică externă, având numeroase greșeli, iar SUA a fost transformată mai mult în criteriu decât în partener. România a jucat foarte rar rolul de partener.  

Dăncilă, eşec după eşec

Premierul Viorica Dăncilă a înregistrat un eșec în Statele Unite ale Americii, deoarece nu s-a bucurat de întâlniri cu mai marii reprezentanți ai politicii americane. Ne amintim cât de greu i-a fost lui Liviu Dragnea să dea mâna cu Donald Trump. Mike Pence, vicepreședintele SUA, a refuzat să se întâlnească cu premierul României, din motive încă necunoscute publicului. Acest lucru arată că SUA mizează pe faptul că PSD nu va mai rămâne mult timp la guvernare și partidul condus de Dăncilă nu este relevant pentru viitoarele relații SUA-România. 

Pentru a îndulci această legătură, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat o investiție de 2,5 miliarde de Euro în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde sunt trupele americane. Cu toate că în România este nevoie urgentă de spitale, universități sau școli. 

Barna, vizită SF

Nimeni nu știe pe unde umblă Barna sau ce face și nici nu vom știi după această vizită. S-a bătut cu pumnul în piept că merge și el în SUA, după ce Administrația Prezidențială anunțase că Iohannis va avea o întâlnire cu Trump. Pentru a-și arăta mușchii, Dan Barna s-a lăudat cu legăturile sale cu americanii.

Numai că din rolul său de deputat, Dan Barna este foarte puțin relevant chiar și pentru România, și absolut deloc pe plan extern. Faptul că și-a depus candidatura nu-l scoate din umbră. Nici măcar anunțul cu privire la SUA nu i-a crescut notorietatea. 

Despre plimbarea lui în SUA s-a scris foarte puțin și, peste un timp, nimeni n-o să-și amintească asta, pentru că deja pentru nimeni nu e important asta. Totul a fost o vizită lipsită de importanță, complet irelevantă pentru România și pentru politica noastră externă. Dan Barna nu poate negocia nimic, spre deosebire de Iohannis și Dăncilă. Dan Barna a fost în SUA ca oricare alt turist la porțile lui Donald Trump, visând la o poză cu cel mai puternic om al lumii. 

*

SUA a fost folosită și în această campanie ca un criteriu de imagine. Echipa lui Iohannis a lansat ideea că acei politicieni care merg în SUA și se întâlnesc cu Donald Trump sunt buni și cu influență. Dar același lucru l-a făcut și Viktor Orban, un politician mult mai experimentat decât cei de la noi, însă în niciun caz iubit de UE. 

Vizita în Statele Unite ale Americii ar fi trebuit să genereze procente în sondaje, dar nu vor exista schimbări importante. Pe plan extern, președintele Iohannis n-a strălucit niciodată, iar Viorica Dăncilă are în spatele său atâtea greșeli atât interne, cât și externe. Pentru a-și mai spăla imaginea, premierul Dăncilă a încercat să negocieze cu Comisia Europeană, care a acceptat-o pe Rovana Plumb. Numai jocurile de culise duse de anumiți europarlamentari români au blocat-o pe Rovana Plumb în cursa pentru funcția de comisar european. 

Cât despre Dan Barna, el nu poate emite pretenții la acest capitol, fiind un simplu deputat român care nici nu înțelege politica externă, arătând asta cu declarațiile sale referitoare la Rusia, dar nici nu vrea să o înțeleagă, fiind încăpățânat să meargă și el în SUA în loc să vorbească despre eșecurile lui Iohannis în politica externă. 

 

1 comentariu la “Iohannis, Dăncilă și Barna au fugit la americani. Cine a câștigat și cine a pierdut în urma vizitei în SUA

  1. De ce a mintit d-na GORGHIU cin a afirmat ca Presedintele KLAUS IOHANIS a refuzat numirea ministrului justitie pe dl.Nicolicea pe baza de incompetenta la puncul de intilnire cu dl DIACONU si nu a scos nici un cuvint de refuzul numiri doamnei jugecator DANA GIRBOVAN rusine sa va fie domnilor penelisti cu aceste minciuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *