Responsabilitatea de a păstra şi de a îmbogăţi limba ne aparţine, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române, afirmând că „trebuie să apreciem diversitatea şi creativitatea limbii noastre, dar şi să conştientizăm importanţa de a o menţine nealterată şi respectată. Să o folosim, aşadar, cu grijă şi atenţie, pentru ca urmaşii noştri să se bucure de aceeaşi comoară pe care o preţuim noi astăzi”.
„Astfel de momente ne invită să reflectăm mai temeinic asupra bogăţiei şi a complexităţii limbii noastre materne, care nu este doar un mijloc de comunicare, ci şi o fereastră larg deschisă către cultura, istoria şi spiritul românesc. Astăzi sărbătorim atât simbolistica profundă a limbii române, cât şi puterea sa de a aduce oameni şi destine împreună. Prin intermediul limbii, creăm punţi între generaţii, regiuni şi comunităţi, depăşind barierele geografice, ca parte a unei tradiţii culturale milenare remarcabile”, spune preşedintele.
Povestea neamului este conturată de înţelepciunea expresiilor, subliniază Klaus Iohannis.
„Sunt remarcabile eforturile extraordinare ale profesorilor şi părinţilor care, mai ales în comunităţile istorice şi în străinătate, le insuflă copiilor mândria de a vorbi o limbă atât de bogată în nuanţe şi expresii. În Diaspora, limba română se predă în fiecare an în 550 de şcoli, de către peste 120 de profesori de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească. Şi nu doar românii preţuiesc limba noastră şi doresc să o înveţe dincolo de graniţele ţării, ci şi cetăţenii străini. Există deja 57 de lectorate de limba română în universităţi din întreaga lume, iar în această toamnă va fi inaugurat cel de-al 58-lea lectorat în Republica Chile”, a adăugat Iohannis, care are şi un îndemn: „Să ne manifestăm în fiecare zi dragostea şi respectul pentru limba noastră, să o studiem temeinic, să o cultivăm şi să împărtăşim bogăţia sa culturală cu ceilalţi”.
Citându-l pe Emil Cioran, care spunea că „Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă”, „România va dăinui peste tot unde se vorbeşte româneşte”.
Cu prilejul Zilei Limbii Române, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decrete de decorare pentru Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” din Botoşani, în semn de apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea generaţiilor de specialişti.
De asemenea, în semn de apreciere pentru excelenţa de o viaţă de care a dat dovadă în cercetarea şi predarea istoriei limbii române, în editarea de texte vechi, precum şi în realizarea unor instrumente lexicografice, preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei profesor dr. Dimitrescu-Niculescu Florica, profesor emerit al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, membru de onoare al Academiei Române.
Totodată, în semn de apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba strângerii relaţiilor culturale dintre România şi Republica Moldova, contribuind la promovarea valorilor limbii şi literaturii române, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria F – „Promovarea culturii”, dr. conferenţiar Igor Şarov, rector al Universităţii de Stat a Moldovei.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News