UPDATE Iohannis, de Ziua Pompierilor: Toleranţă zero pentru vinovaţi în cazul exploziei de la Crevedia

Iohannis - captură video
Foto: captură video

UPDATE ORA 10:55

Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri că preşedintele Klaus Iohannis a semnat cu prilejul Zilei Pompierilor din România, decretele de decorare a mai multor pompieri răniţi în urma exploziilor ce au avut loc în localitatea Crevedia.

Şeful statului a conferit decoraţiile, în semn de „apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, fiind răniţi în timpul operaţiilor de stingere a flăcărilor, de evacuare a populaţiei, de căutare-salvare şi evacuare a victimelor”:

Ştire iniţială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Pompierilor, în care a adus în atenţie explozia de la Crevedia, cerând ca autorităţile să aibă tolerenţă zero pentru vinovaţi.

„Tragedia de la Crevedia a reprezentat o încercare teribilă pentru pompierii noştri, iar gândurile noastre se îndreaptă astăzi şi către cei răniţi în acele explozii devastatoare. Asemenea evenimente dramatice ne reamintesc cât de importantă este pregătirea noastră, a comunităţilor şi a societăţii în general pentru a preveni şi a gestiona eficient situaţiile de criză. În acelaşi timp, solicit autorităţilor statului să nu aibă niciun fel de toleranţă faţă de cei care încalcă legile ţării. Colaborarea eficientă dintre instituţii guvernamentale, societate civilă şi cetăţeni în ceea ce priveşte pregătirea pentru situaţiile de urgenţă trebuie să devină regula, şi nu excepţia. De aceea, susţin cu fermitate continuarea proiectelor şi a campaniilor publice care informează şi pregătesc populaţia pentru a face faţă unor astfel de situaţii”, a transmis şeful statului.

El afirmă totodată că pompierii sunt „eroi discreţi, care rămân vigilenţi în serviciul nostru, indiferent de circumstanţe”.

„Celebrăm astăzi Ziua Pompierilor din România şi aducem un omagiu pompierilor care au plătit tributul suprem în nobilele lor eforturi de a salva vieţile celor aflaţi în situaţii de urgenţă. (…) Ziua Pompierilor ne oferă prilejul să ne exprimăm recunoştinţa şi respectul faţă de aceşti eroi discreţi, care rămân vigilenţi în serviciul nostru, indiferent de circumstanţe. Ei sunt primii care răspund la apelurile de ajutor, intervenind în situaţii dificile şi periculoase. Fie că se confruntă cu flăcările unui incendiu devastator, fie că acţionează în mijlocul unei furtuni dezlănţuite sau intervin în cazul unui accident grav, aceşti salvatori curajoşi acţionează fără ezitare, punând pe primul loc siguranţa noastră. Demonstrează un curaj autentic, alimentat de dorinţa sinceră de a ajuta şi de a proteja”, a transmis Iohannis.

„Războiul din Ucraina, condiţiile meteorologice extreme şi alte provocări recente, precum pandemia de COVID-19, au îngreunat capacitatea statelor membre ale Uniunii Europene de a se ajuta reciproc. În astfel de cazuri, prin rezerva rescEU, Uniunea oferă un nivel suplimentar de protecţie şi asigură un răspuns mai rapid şi mai cuprinzător. Prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, România rămâne unul dintre actorii importanţi la nivel european în dezvoltarea capacităţilor de intervenţie rescEU, fiind primul stat care a dezvoltat o rezervă europeană de echipamente medicale ca răspuns la consecinţele pandemiei”, adaugă preşedintele.

Klaus Iohannis a evidenţiat şi contribuţia pompierilor la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, dar şi în misiunile din Turcia, insula Corsica şi Grecia.

„Aţi avut şi în acest an o activitate eficientă la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, unde aţi contribuit la gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României. Totodată, v-aţi distins prin răspunsul prompt şi rezultatele remarcabile în intervenţiile dificile pe care le-aţi avut în misiunile din Turcia, din insula Corsica, precum şi în vara acestui an în Grecia”, le-a transmis şeful statului pompierilor.

Pe 26 august, mai multe explozii şi un incendiu s-au produs la o staţie GPL din Crevedia. Un bărbat a murit după ce a făcut infarct, iar soţia sa a murit la spital, din cauza arsurilor, iar alte peste 50 au fost rănite, majoritatea fiind pompieri. Ulterior, dintre răniţii internaţi, au mai murit trei persoane.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: