Skip to content
Politică

Iohannis, decizie pe la spatele partidelor? L-a trădat președintele pe Predoiu?

" "

Marti seara, imediat dupa numirea lui Dacian Ciolos in functia de premier al Romaniei, decizia presedintelui Iohannis a inceput deja sa fie supusa contestărilor.

Anumite voci au declarat că fostele consultări de săptămâna trecută dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare, precum și cele din această săptămână,  în vederea formării unui nou guvern și a numirii unui nou prim ministru, au fost „de fațadă”, întrucât Iohannis și-ar fi ales demult premierul dorit pentru a forma ceea ce a a numit explicit „guvernul meu”.

" "

Decizia de marți seară a lui Iohannis de a-l desemna pe fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloș, ca premier a fost comentată în cadrul emisiunii moderată de Liliana Ruse, la postul România TV.

Invitat în emisiune, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu a exprimat că Iohannis ar fi dus partidele politice „cu zăhărelul” iar aceste consultări au fost formale, președintele impunându-și dorința sa, fără a asculta propunerile partidelor. Potrivit lui Ștefănescu, decizia șefului statului îl afectează inclusiv pe premierul propus de PNL, în guvernul alternativ liberal, Cătălin Predoiu: „Teapa mare pe care o da domnul Iohannis, o da si celor de la PNL. Predoiu, mai stai tu o tura, ca un an de zile e Ciolos scos din palarie ca un iepure asa. Voi  iesti la anul daca se poate la vot, ca nu contati. Degeaba iese PSD-ul PNL-ul, ALDE, verzii, conteaza doar o functie in stat, aia numita de Iohannis. (…) La o ora distanta ne aflam de marele eveniment, de marea farsa. Il avea in cap pe Ciolos si farsa asta. (…) Ma mir ca avut consultari cu partidele.”, a exprimat Codrin Stefanescu prezent in emisiunea de la Romania TV.

Aflat în același platou, senatorul Ioan Ghișe a declarat că Cioloș este exclusiv decizia Comisiei Europene impuse României și a atras atenția ca noul premier s-ar putea afla în incompatibilitate: „Va lucra foarte bine ca a fost impus de Popularii Europeni. Acum o saptamana, Euractiv anunta ca la cabinetul lui Juncker era stabilit Ciolos ca premier al Romaniei, la 4 zile, Iohannis face anuntul. Presa spune ca dansul ar fi cetatean francez. Daca e cetatean francez sunt probabil de incompatibilitate, ca premierul face parte din CSAT. (…) Se spune ca in presa cumnatul din partea sotiei domniei sale este sef din partea serviciului de informatii externe. (…) Noi avem o continuitate in regismul basist cu o exceptie, presedintele care trebuia schimbat.”

Codrin Stefănescu a mai precizat că în această numire, copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu au avut niciun cuvânt de spus: „Nu PNL il sustine pe Ciolos, ci Gorghiu si Blaga. S-a dus doamna Gorghiu si domnul Blaga care au intrebat: Sefu, ce trebuie sa facem?”, i-a mai ironizat pe liberali, secretarul general adjunct al PSD.

În replică, Senatorul PNL Cristian Bodea a declarat că: „PNL e cu Iohannis, dar PNL-ul nu e proprietatea lui Iohannis. PNL a spus ca sustine acest guvern tehnocrat si il sustine si pe Ciolos. (…) Cred ca PNL îl va critica pe Ciolos daca va gresi.”, a încheiat liberalul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *