Skip to content
Politică

Iohannis deplânge CATASTROFA din învățământ

hotnews.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, deplânge CATASTROFA din sistemul autohton de învățământ.

Politicianul a susținut, luni, că există o „catastrofă de corelare” între ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ și piața forței de muncă, scrie Agerpres.

„Există nu o problemă, nu aș numi-o problemă a sistemului educațional cu piața muncii, a sistemului universitar cu piața muncii; există o catastrofă națională, o necorelare profundă și gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că toți investitorii și români și străini cer forță de muncă cu calificare, meseriași și noi avem o țară plină de licee teoretice, dar nicio școală care îi pregătește pentru o meserie? Rezultatul a fost o tragedie națională”, a afirmat Iohannis la Timișoara, la deschiderea noului an universitar.

El a adăugat că actualul sistem de învățământ preuniversitar îi „minte pe elevi și pe părinți că le dă o educație potrivită”, motivând că acest sistem nu este adaptat nici pieței muncii, nici individului. Klaus Iohannis a susținut că învățământul preuniversitar trebuie reconstruit din temelii.

„Toți ajung la Bac și cred că atunci totul este ok, dar nu este. Anul trecut, o jumătate de generație a picat la Bac. Anul acesta, a fost mai bine: doar o treime de generație a picat la Bac. Or, acest procent trebuie să fie infim. Nu știu cât ar fi optimal — 5%, 10%—, dar o jumătate de generație? Vă dați seama ce tragedie națională am creat aici. Sistemul preuniversitar este neadaptat, prost orientat, foarte prost construit și trebuie reconstruit din temelii. Trebuie să avem filiera teoretică ce îi pregătește pe cei dornici și capabili să ajungă la Bac să studieze și să meargă mai departe. Este însă la fel de evident că trebuie să dăm o șansă și tinerilor care nu mor de dragul cărții (…), dar care vor să învețe ceva”, a precizat șeful statului.

El a subliniat că tinerii trebuie învățați că viața se construiește pe abilități și nu pe o diplomă. De asemenea, Klaus Iohannis a indicat că trebuie crescută calitatea în mediul universitar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *