Iohannis: Deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE, moment important al relaţiei bilaterale

Sursa foto: Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat sâmbătă, în cadrul vizitei oficiale întreprinse la Chişinău, că deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă unul dintre cele mai „momentele importante” ale relaţiilor dintre România şi ţara vecină, pe durata celor două mandate ale sale.

El a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău, că integrarea europeană şi euroatlantică „este calea pe care ar fi bine să o urmeze şi Republica Moldova”, la fel cum a făcut şi România.

„Au fost multe momente importante, unele foarte importante, unele emoţionante, unele care au fost percepute mai bine doar de specialişti. Dar unul din proiectele pe care le-am abordat şi l-am dus binişor împreună, România şi Republica Moldova, este calea europeană a Republicii Moldova. Faptul că am reuşit să obţinem o decizie clară la Bruxelles pentru statutul de candidat la integrare al Republicii Moldova şi ulterior – şi asta a fost o surpriză pentru multă lume – să obţinem chiar începerea negocierilor de aderare – care, de fapt, acesta este pasul administrativ cel mai puternic, mi se pare că este lucrul de departe, de foarte departe cel mai important şi cred că decizia doamnei preşedinte Sandu de a convoca un referendum pe această temă este o idee extraordinar de bună fiindcă în acest fel şi omul simplu percepe importanţa acestui proiect”, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a subliniat că integrarea europeană a României a adus o creştere economică „enormă”, stabilitate, consolidarea democraţiei interne, reprezentând în acelaşi timp şi un proiect naţional de mare amploare şi de mare durată.

„Eu îmi amintesc discuţiile care au fost în România când am avut aceeaşi fază – negocieri de aderare complicate, de durată. Au fost voci care începuseră deja să întrebe dacă chiar trebuie să ne integrăm, dacă e important. Importanţa integrării este atât de mare şi rezultatele sunt atât de pozitive încât vă recomand să faceţi orice ca să popularizaţi aceste lucruri. În cazul României, integrarea europeană a dus la o creştere economică nu semnficativă – enormă, a dus la stabilitate, a dus la consolidarea democraţiei interne din România şi a făcut posibil ceea ce numim noi parcursul euroatlantic, care pare aşa o sintagmă simplă, dar este un proiect naţional de mare amploare şi de mare durată. Şi de aceea cred că asta este calea pe care ar fi bine să o urmeze şi Republica Moldova”, a mai spus preşedintele Iohannis, în conferinţa susţinută alături de omologul de la Chişinău, Maia Sandu.

Preşedintele Iohannis efectuează sâmbătă, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia preşedintei Maia Sandu, care are loc inclusiv în contextul în care, la această dată, România şi Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române.

Programul vizitei a inclus semnarea de către cei doi şefi de stat a unei Declaraţii comune cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, care „defineşte şi întăreşte cooperarea bilaterală în acest domeniu vital pentru consolidarea şi protejarea democraţiei şi a stabilităţii” ţării vecine.

În programul vizitei preşedintelui Iohannis a fost prevăzută şi depunerea unui buchet de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” de la Chişinău.

Citeşte mai mult aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: