Skip to content
Politică

Iohannis, despre certificatul de vaccinare: Nu putem să împărțim cetățenii în două categorii, unii să meargă în concediu și alții nu

presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis a declarat marți, în timpul unei conferințe de presă, că pașaportul de vaccinare nu trebuie folosit în scopuri discriminatorii sau pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Potrivit acestuia, cetățenii europeni nu pot fi „împărțiți în două categorii”, cei care să meargă în concediu în alte țări și cei care să stea acasă.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă susţine ideea certificatului de vaccinare, că acesta poate fi folosit pentru motive medicale, de exemplu o persoană să intre pe baza acestui document care să ateste că fie e vaccinată, fie a făcut testul şi este negativ sau că a trecul prin boala COVID-19.

Şeful statului a adăugat că astfel de certificate nu pot fi folosite pentru a îngrădi libertatea de mişcare. „Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument un instrument al discriminării”, a mai spus Iohannis.

Trebuie să clarific un pic. Nu am fost reticent faţă de ideea unui certificat. Am fost reticent faţă de ideea unui paşaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării. Nu putem să împărţim cetăţenii europeni în două categorii – unii să meargă în concediu şi alţii să nu meargă. Deci sunt drepturile care sunt statuate şi care sunt garantate pentru toată lumea, însă acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale.

De exempu, dacă vreţi să mergeţi într-o ţară în concediu şi aveţi certificatul că fie v-aţi vaccinat, fie aţi făcut testul şi nu sunteţi pozitiv sau că aţi avut boala, probabil că puteţi să intraţi acolo fără alte formalităţi şi fără să trebuiască să staţi în carantină. E un lucru destul de important”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat marţi într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni dacă şi-a schimbat atitudinea reticentă faţă de certificatul de vaccinare despre care vor fi discuţii miercuri în Parlamentul European.

Şeful statului a adăugat că certificatul de vaccinare nu trebuie folosit ca un instrument al discriminării. „Pe de altă parte, nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi de exemplu libertatea de mişcare. Dacă o persoană nu are acest certificat, nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa.

Are voie, dar va trebui să respecte restricţiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Deci nu existenţa certificatului este problematică, ci felul cum îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument un instrument al discriminării”, a explicat preşedintele.

Întrebat dacă susţine ideea ca certificatul de vaccinare să fie folosit de agenţii economici, de exemplu pentru accesul la festivaluri, la restaurant, şeful statului a răspuns: „Aceste lucruri vor fi analizate foarte, foarte atent şi ne vom exprima asupra acestei chestiuni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *