Iohannis, despre negocierile funcţiilor de conducere ale instituţiilor UE: UE e o uniune de state, nu de partide

Klaus Iohannis
Sursă foto: Facebook / Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Cotroceni, referitor la negocierile pentru funcţiile de conducere în instituţiile europene, că „Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de partide şi atunci ceea ce trebuie negociat, trebuie negociat în aşa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilizate şi servite în funcţie de interesul naţional. Nu este posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri. Şi dacă aşa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat”.

„Mulţumesc pentru această întrebare legată de viitorul instituţiilor europene. Este un lucru cunoscut că luni seara a avut loc o întrunire informală a şefilor de state şi guverne din Consiliul European şi am discutat despre rezultatul alegerilor, despre posibile soluţii pentru a ocupa funcţiile de conducere în instituţiile europene. A fost o discuţie informală şi de aceea nu voi da detalii despre aceste discuţii, dar îmi permit câteva consideraţiuni legate de ce ar trebui să fie rezultatul, după părerea mea. Avem Uniunea Europeană, un proiect de mare succes şi, după părerea mea, un proiect de mare viitor, dacă gestionăm acest viitor corect, în linie cu aşteptările cetăţenilor europeni şi în aşa fel încât să contăm în ecuaţia mondială, în ecuaţia globală. Deci ce ar trebui să vedem? Fiind negocieri politice, ele sunt complicate fiindcă arhitectura Uniunii este una complexă. Trebuie să vedem un pic care sunt complicaţiile când vorbim de negocieri politice. Uniunea Europeană este o uniune de state, nu de partide şi atunci ceea ce trebuie negociat, trebuie negociat în aşa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilizate şi servite în funcţie de interesul naţional. Nu este posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri. Şi dacă aşa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat”, a afirmat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul italian Sergio Mattarella, miercuri la Cotroceni.

El a mai spus că „avem în Uniunea Europeană şi familiile politicem familiile constituite din partidele politice naţionale”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: