Skip to content
Politică

Iohannis, despre summitul NATO: a venit cu concluzii foarte bune pentru România

adevarul.ro

Președintele României Klaus Iohannis a declarat joi în urma participării la summit-ul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, faptul că a fost „un summit foarte interesant” și a trecut în revistă aspectele care privesc România spunând că summit-ul a venit „cu concluzii foarte bune pentru noi”.

Concret, Iohannis punctează că s-a obținut o consolidare a flancului estic al NATO, o îmbunătățire a statutului brigăzii multinaționale și o sporire a percepției asupra importanței Marii Negre când este vorba despre securitate.

„Vreau să punctez câteva lucruri: primul lucru pe care l-a obținut România la acest summit este că încă din 2016 de la summitul de la Varșovia noi am încercat să consolidăm flancul estic. Am obținut pas cu pas o acceptare a importanței flancului estic și o întărire a prezenței NATO în flancul estic. De asemenea, am obținut o îmbunătățire a statului brigăzii multinaționale. Un al treilea rezultat cel al sesiunii organizate la inițiativa noastră: sesiunea dedicată Mării Negre. Este demersul început în 2015 de a pune Marea Neagră pe harta NATO, lucru pe care l-am reușit cu succes. În ansamblu postura NATO a fost întărită la acest summit”, a precizat Klaus Iohannis.

S-a pus în discuție și subiectul bugetului pe care fiecare stat trebuie să îl aloce apărării, discuție despre care Iohannis a zis că se face „pe bună dreptate”.

„România a ajuns la procentajul de 2 la sută împreună cu alte state, dar avem aliați cu 1% din PIB pentru apărare. Atunci, pe bună dreptate, s-a pus la modul foarte apăsat în discuție împărțirea sarcinilor.”

S-a arătat totuși optimist în legătură cu situația finanțării armatei remarcând că „mai mulți aliați care sunt destul de departe de 2% și-au luat angajamentul să se apropie de 2 la sută. România este la 2% și rămâne la același nivel. S-a discutat și despre trecerea de pragul de 2%”, a menționat acesta.

Pe finalul declarațiilor pe temele ce țin de NATO, Președintele României a declarat că „ultima sesiune a fost dedicată Afghanistanului”.

„Vom crește numărul de personal în Afganistan de la 700 și ceva de oameni la peste 950 anul viitor. Este o creștere însemnată în România, dar credem că NATO nu este doar despre a primi securitate, ci și despre a da securitate. Prezența noastră în Afganistan este în baza art. 5, e prima dată când s-a invocat art. 5, după 11 septembrie. Am înțeles care e rolul nostru, soldații sunt apreciați în Afganistan și sunt mândru de ei. Trump a spus lucrurilor pe nume, cum se face între aliați. Concluzia a fost că NATO este puternică, vom merge împreună, dar țările membre trebuie să-și crească puțin cheltuielile pentru apărare”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a găsit oportun să aducă și laude soldaților români din Afghanistan: „soldații noștri sunt foarte apreciați în Afghanistan și sunt mândru de ei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *