Skip to content
Politică

Iohannis continuă valul de atacuri la Ponta. Care ar fi fost cele trei variante pe care le avea Ponta și în ce condiție nu l-ar fi suspendat pe premier

Președintele României Klaus Iohannis a făcut, în cadrul unei conferințe de presă organizată după ședința CSAT de marți, de la Cotroceni, o serie de declarații privind subiectele dezbătute în ședința de astăzi.

Trebuie precizat că a fost prima întâlnire dintre Iohannis și Victor Ponta, după ce șeful statului i-a cerut pentru a doua oară demisia premierului pentru rezolvarea situației politice tensionate din acest moment.

Au fost o serie de evenimente notabile în cursul zilei de astăzi. Dimineata un vot in Camera Deputatilor și după-amiaza a doua sedinta CSAT din acest an.

Ma voi referi la sedinta CSAT, primul punct a fost strategia nationala de aparare pe care am intitulat-o O Romanie puternica in Europa si in lume. Am gândit aceasta strategie ca pe un document integrator, care ofera o direcție în materie de securitate.

Viziunea mea e o Romania puternica in Europa si in lume, care inseamna trei lucruri. In aceasta constructie, parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si UE sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii externe si de securitate. (…) Una din pricipalele noutăți aduse de această noua strategie este cea a unei securități naționale extinse. Membrii CSAT au decis trimiterea strategiei catre Parlament, pentru promovare in sedinta comuna.

(…) Au fost foarte multe subiecte pe ordinea de zi. Vreau să menționez doar câteva. Problema defrișărilor ilegale. CSAT a decis ca guvernul sa ia masuri pentru schimbarea cadrului legislativ, pentru a exista o legislatie coerenta si riguroasa care sa nu mai permita perpetuarea fenomenului. Ministerului Mediului va intreprinde masuri necesare pentru identificarea de terenuri degradate ce pot face obiectul impaduririlor. Un alt punct a fost analiza si aprobarea planului cadru pentru continuarea restructurarii si modernizarii armatei, pentru dezvoltarea unei capacitati de reactie adecvate.

De asemenea, Iohannis și-a continuat atacurile dure la adresa premierului.

În legătură cu votul dat astăzi în Parlament pot să spun că astăzi este o zi tristă pentru democrația din România, o zi tristă pentru milioanele  de cetățeni care își doresc o politică făcută cu responsabilitate, integritate și onoare. Să distrugi instituții și principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democrație. Am văzut cu toții că procurorii DNA îl acuză pe premierul Victor Ponta de fapte penale. Am văzut, de asemenea, că premierul Victor Ponta se declara nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dumneavoastră nu putem sa stabilim cine are dreptate, procurorii sau Primul Ministru Victor Ponta. Singurii care sunt calificati sa faca acest lucru sunt judecătorii. Dar pentru această speță trebuie sa ajungă în fața instanței.

Primul Ministru Victor Ponta a avut la dispozitie trei variante de reactie. Prima, cea mai buna si cea mai onorabila ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia justitiei. A decis sa nu faca acest lucru.

A doua varianta pe care o avea la dispoziție era să își convingă colegii din majoritatea parlamentară sa incuviinteze urmărirea penala, sa se pună la dispoziția procurorilor si a judecătorilor si sa dovedească practic ca este asa cum spunea, ca este nevinovat. Daca asa s-ar fi intamplat probabil nici nu l-as fi suspendat din functie. Si probabil ca s-ar fi gasit modalitati de judecare cu celenitate pentru a lamuri prolema pentru ca este una extrem de importantă. Primul Ministru Victor Ponta nu a avut curaj sa faca acest lucru.

A ales în schimba a treia varianta, cea mai proasta: domnul Ponta s-a folosit de influența pe care o are din calitatea de prim- ministru și a solicitat majorității parlamentare să nu incuviințeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. Este o varianta foarte proastă fiindcă acum domnul Ponta nu poate să mai demonstreze nimănui că a avut dreptate. (…) Domnul Ponta a preferat să sacrifice România pentru interesul propriu.”, a precizat Iohannis de la tribuna de la Cotroceni.

Una la mana, acum domnul Ponta nu mai poate să demonstreze nimănui că a avut dreptate. A doua mult mai grava consecinta este că se creeaza o imagine negativă despre Romania, despre democratia romaneasca. Domnul Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus ca este o zi trista pentru democratia din Romania.

Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici? Ca oricine este acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat dar primul ministru, nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara. Ce sa inteleaga un simplu ales local de aici, ca el poate sa fie cercetat pentru conflict de interese, dar primul ministru, nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara. Ce sa inteleaga un simplu parlamentar de aici, ca el poate fi cercetat ca si-a angajat un neam, dar primul ministru, nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara. Exista doua Românii, una a oamenilor simpli și una a domnului Ponta?”, a conchis Președintele.

1 comentariu la “Iohannis continuă valul de atacuri la Ponta. Care ar fi fost cele trei variante pe care le avea Ponta și în ce condiție nu l-ar fi suspendat pe premier

  1. Klaus Facebook Werner, sa nu uitam scheletele din dulapul tau.esti incompatibil chiar daca te-a spalat Stanciu, iar in privinta coruptiei ,cred ca ar trebui sa vorbesti mai putin caci vad ca s-a pus capac la retrocedarile din Sibiu ca si la procesele prin care ai obtinut unele case.

Comments are closed.