Skip to content
" "
Politică

Iohannis – evoluții și ipoteze în scenariul Bruxelles. Șah pentru PSD în doi pași EXCLUSIV

antena3.ro

Citiți în cele ce urmează despre posibilele evoluții ale președintelui Klaus Iohannis în scenariul Bruxelles. Vedeți inclusiv cum actualul șef de stat poate da șah în doi pași Partidului Social Democrat (PSD).

Dincolo de scandalurile momentului dintre Iohannis și Partidul Social Democrat, actualul șef al statului privește către anul electoral 2019, când aparent va candida din nou pentru prima funcție în stat. De altfel, chiar el a dat de înțeles acest lucru într-o declarație de pe 18 aprilie, întrebat fiind dacă s-a hotărât ce va alege: președinția României sau pe cea a Consiliului European?

„Eu sunt acum preşedintele României şi mă simt confortabil în această postură”, a răspuns Iohannis, dar nici nu a infirmat că ar putea fi tentat de funcția de la nivel european.

Ei bine: chestiunea cu privire la Consiliul European este cam singura ce ar putea naște dubii cu privire la candidatura lui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat cotrocenist. Nu de alta, dar aparent Iohannis nu ar trebui să aibă prea mari bătăi de cap pentru cursa prezidențială din 2019.

Amintim de exemplu procentajele publicate zilele trecute pe Facebook de către sociologul Mirel Palada (directorul Sociopol): președintele Klaus Iohannis se plasează undeva în jurul nivelului de 25% încredere, în timp ce liderul PSD, Liviu Dragnea, se situează la aproximativ 9%.

La începutul lunii februarie, alt sondaj – întocmit de data aceasta de către Avangarde, institutul lui Marius Pieleanu – îl plasa pe Iohannis la un scor de 47% încredere versus 43% neîncredere, în timp ce situația lui Dragnea se prezenta mult mai problematic, scorul fiind de 18% la 75%, conform DCnews.

În altă ordine de idei: chiar dacă actuala majoritate parlamentară PSD-ALDE ar putea forța porțile Palatului Cotroceni (prin Dragnea), este posibil ca Iohannis să păstreze în buzunar o mișcare-surpriză în doi pași:

1. să păstreze ambiguitatea privind plecarea la Consiliul European, astfel încât să își crească impactul în rândurile electoratului și statura de om politic care poate juca pe ambele planuri (intern și extern);

2. la momentul negocierilor, culoarul deschis de către Klaus Iohannis la Bruxelles să fie gata pregătit pentru Dacian Cioloș.

În acest scenariu, Cioloș nu ar avea de ce să întâmpine o rezistență prera puternică: fostul comisar european are deja experiență în relația cu Franța și Germania, la care se adaugă binecunoscuta relație excelentă cu Iohannis, care de altfel l-a propus și numit prim-ministru în 2015.

Astfel, marile puteri de pe continent ar avea doi aliați la Consiliul European, pe care ar putea miza pentru stabilitatea din zona de sud-est a Europei: pe Klaus Iohannis și pe Dacian Cioloș, cu atât mai mult cu cât ex-premierul beneficiază de susținere din partea nu doar a tandemului Franța-Germania, ci și din partea PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă vineri cu politologul Cristian Pîrvulescu, întrebându-l pentru început ce șanse îi acordă lui Klaus Iohannis de a deveni președintele Consiliului European. La rândul lui, profesorul de la SNSPA a subliniat că mai întâi trebuie să așteptăm alegerile europarlamentare din 2019, ca să putem vedea cum se vor schimba majoritățile în legislativul UE. Mai mult: Pîrvulescu a subliniat că un cuvânt greu de spus în ceea ce privește noul președinte al Consiliului îl vor avea țările occidentale, care cel mai probabil vor propune un vest-european.

„Este un scenariu ipotetic. Este prematur să discutăm despre această posibilitate cu un an și jumătate înaintea numirii președintelui Consiliului European. Între timp, se pot întâmpla foarte multe lucruri. În primul rând, vor fi alegeri europene. Este posibil să se schimbe majoritățile în Parlamentul European. În orice caz: dimensiunea iliberală să crească. Și atunci cred că ar scădea șansele președintelui Iohannis, chiar dacă ar fi interesat (ceea ce nu pare să fie cazul). În plus, să nu uităm că, în momentul în care discutăm, avem deja pentru al doilea mandat un președinte provenit din estul Europei – respectiv din Polonia. În măsura în care țările din vest vor dori să dea un nou impuls Uniunii Europene (iar Consiliul va juca un rol important în această strategie), sunt convins că vor propune pe cineva din vest, și nu din est. Deci sunt foarte multe necunoscute și cred că este puțin probabil ca cineva din est să ocupe poziția aceasta pentru următorii cinci ani strategici (2019-2024)”, a explicat fostul președinte al Asociației Pro Democrația.

CITIȚI ȘI: Iohannis, viitorul președinte al Consiliului European? Boștinaru: Informația există! EXCLUSIV

Confruntat cu confirmarea venită recent pentru PSnews.ro din partea europarlamentarului PSD Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din PE), privind vehicularea numelui Iohannis la Bruxelles drept un posibil candidat pentru șefia Consiliului, Cristian Pîrvulescu a reluat ideea că lucrurile se vor cerne mai târziu, „în funcție de realitățile politice ale momentului”. În plus, Pîrvulescu a dat de înțeles că momentan Klaus Iohannis este prins pe plan intern cu opoziția față de Partidul Social Democrat și Liviu Dragnea.

„Este poziția domnului Boștinaru. Se poate discuta în momentul acesta despre așa ceva, dar este prematur, pentru că nu se știe ce se va întâmpla. Sigur că au trecut alegerile din Franța și din Germania – cele mai importante -, dar mai rămân încă multe confruntări și în funcție de acelea vom vedea.

Sigur: unii ar putea specula chiar declarațiile lui Macron legate de situația din România și de rolul pozitiv al președintelui Iohannis. Însă, dincolo de aceste declarații, ceea ce este clar este că va fi nevoie de un președinte energic. Or, să ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 8 ani și jumătate! Nu cred că putem vorbi de foarte multă energie acolo.

Deci mi se pare prematur și nu cred că discuția în momentul de față se poate purta. Astea sunt decizii care se iau atunci, în funcție de realitățile politice ale momentului.

De ce nu este credibilă o astfel de declarație din partea unui PSD-ist? Pentru că singurul adversar pe care PSD și Liviu Dragnea îl mai au în momentul de față în România, înainte de a prelua controlul asupra tuturor instituțiilor, este Klaus Iohannis. Nu PNL-ul, nu altceva”, a detaliat politologul.

În acest punct, chestionat în ce măsură Klaus Iohannis ar fi confortabil pentru obținerea unui nou mandat prezidențial în 2019, Cristian Pîrvulescu a pus acest lucru în directă legătură cu capacitatea politicianului de a trece cu bine peste acest an – mai precis, de a rezista atacurilor venite dinspre PSD și Dragnea.

„Iarăși este prematur să discutăm despre ceva ce se va întâmpla în 2019. Dacă întrebarea dumneavoastră este însă referitoare la 2018, atunci situația este complicată, pentru că eu nu cred că putem neglija în momentul de față ipoteza unei suspendări a președintelui și a unui referendum de demitere, apoi o candidatură rapidă a lui Liviu Dragnea pentru președinția României. De fapt, cea mai simplă soluție juridică pentru domnul Dragnea este să devină președinte al României – și atunci toate procesele pe care le are se suspendă.

Deci în 2019 domnul Iohannis are mai multe șanse să câștige un nou mandat (dacă rezistă) decât în 2018, a subliniat profesorul universitar.

În încheiere, am vrut să știm în ce măsură vede politologul Pîrvulescu plauzibilă ipoteza legată de propulsarea lui Dacian Cioloș la vârful Consiliului European. La rândul său, universitarul a dat de înțeles că pentru fostul șef de Guvern este esențial să aibă „energia și sprijinul unui stat puternic occidental”, cruciale urmând să fie mutările Germaniei și ale Franței, și mult mai puțin importante acțiunile României.

„Rămân la opinia pe care v-am spus-o: nu cred că România are un cuvânt de spus în alegerea președintelui Consiliului European. Cred că un cuvânt important de spus îl au țările-pivot Franța și Germania. În cazul în care Brexitul se va întâmpla, poziția celor două țări va fi și mai importantă decât până acum. Ca urmare, nu cred că se va putea discuta despre alte nume – de genul Cioloș sau altcineva. Cred că va fi cineva care va trebui să aibă energia și sprijinul unui stat puternic occidental, care să gestioneze dificila tranziție a Uniunii Europene. Deja vor fi foarte multe complicații și în formarea Comisiei Europene în 2019. Deci va fi nevoie de cineva foarte eficient în poziția de președinte al Consiliului. În momentul în care vorbim, nici nu știm care vor fi măsurile discutate de Berlin și de Paris, în vederea reformării zonei euro. Deci nu sunt convins că domnul Iohannis poate să aducă în discuție candidatura domnului Cioloș acum, deși sunt convins că domnul Cioloș are un proiect european: și-a creat un partid pentru a candida la alegerile europarlamentare și vizează o carieră europeană. Cu siguranță, aici este de fapt marea problemă: dacă va fi doar o carieră europeană sau va fi o carieră românească și europeană. Dar asta vom vedea”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *