Iohannis, Forumul I3M: România, la momentul maturizării și valorificării oportunităților

Sursa foto: PS News

În deschiderea Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, care a avut loc joi la Palatul Parlamentului, Klaus Iohannis a subliniat că România se află „la momentul maturizării, al valorificării oportunităților de investiții”. Președintele a evidențiat că „sectorul energiei nucleare civile ar putea constitui o direcție strategică de interes pentru Inițiativa celor Trei Mări”.

„Organizarea acestei noi ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, a cincea după ediția inaugurală pe care am găzduit-o în 2018, la București, contribuie, fără îndoială, la realizarea obiectivului fundamental al Inițiativei. Forumul va urmări, astfel, reducerea decalajelor între Estul și Vestul Uniunii Europene și o mai mare coeziune, prosperitate și reziliență în Europa Centrală și de Est”, a arătat Iohannis.

Un alt aspect menționat de Klaus Iohannis este importanța de caalizator al creșterii economice regionale și al fructificării oportunităților de investiții.

„După Summitul pe care l-am găzduit ieri, este foarte clar că Inițiativa și-a dovedit eficiența și importanța geo-economică, precum și rolul de catalizator al creșterii economice în regiune. Ne aflăm acum la momentul maturizării, al fructificării oportunităților de investiții, inclusiv prin atragerea unor noi parteneri externi, a căror prezență astăzi, la Forum, doresc să o salut.
Am convingerea că actuala ediție a Forumului de Afaceri va completa deciziile substanțiale pe care le-am adoptat la Summitul de ieri”.

Președintele Ionhannis precizează că: „Una dintre lecțiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră. De aceea, dezvoltarea interconectărilor strategice este esențială pentru securitatea economică și consolidarea rezilienței spațiului Inițiativei celor Trei Mări”.

„În circumstanțele actuale, consolidarea conectivității civile, dar și militare între nordul și sudul regiunii este un obiectiv politic regional major. O mobilitate sporită și o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare și apărare pe Flancul Estic. În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale”, mai spune el.

Constanța este un reper și pentru un proiect emblematic de infrastructură al Inițiativei – calea ferată numită Rail2Sea, care va lega Constanța de Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care trebuie să continue a fi susținut – o nouă legătură de autostradă între nordul și sudul Europei, care leagă portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic, integrând astfel sistemele de transport ale statelor Inițiativei” a transmis Președintele României.

Klaus Iohannis a subliniat și expansiunea energiei nucleare civile în plan global: „Sectorul energiei nucleare civile ar putea reprezenta o direcție de interes strategic pentru Inițiativă”.

„Prin proiecte precum construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă și dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa și a doua din lume, România poate deveni un furnizor important de securitate energetică în plan regional și pentru întreaga Uniune Europeană. La inițiativa României, în ultimul an am acordat o atenție specială și securității cibernetice. Am convingerea că, în actualul context geopolitic, creșterea gradului de securitate și reziliență cibernetică, precum și dezvoltarea şi interconectarea infrastructurii și a rețelelor și serviciilor digitale au devenit urgențe care nu mai pot fi amânate și care trebuie abordate integrat la nivelul întregii regiuni”.

Despre acest Forum, președintele României spune că „În doar cinci ani de la lansare, a devenit un instrument esențial pentru atingerea obiectivelor noastre comune, prin stimularea proiectelor de investiții în infrastructură durabilă, încurajarea parteneriatelor public-privat și susținerea inițiativelor antreprenoriale pentru dezvoltarea regională robustă”.

Iohannis subliniază și potențialul enorm al regiunii și arată ce ar trebui făcut în continuarea.

„Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicând și alte state membre ale Uniunii, dar și din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică. Într-adevăr, consolidând reziliența strategică a țărilor din vecinătatea Uniunii Europene, putem contribui cu adevărat la propria noastră reziliență în ansamblu.

Pentru atragerea și promovarea investițiilor, trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a recalibra, consolida și diversifica instrumentele Inițiativei. Inițiative susținute ieri la Summit, precum constituirea unui Fond de Inovare și crearea unui succesor al actualului Fond de Investiții, pot oferi flexibilitate și perspectivă finanțării de proiecte inovatoare și un răspuns adecvat la apetitul investițional al regiunii.

De aceea, atragerea investițiilor este o temă foarte importantă de discuție a Forumului, fie că este vorba despre domeniul transport, despre cel al energiei sau domeniul digital. Vă încurajez, așadar, să valorificați întâlnirile din cadrul Forumului de tip business-to-business și business-to-government pentru ca oportunitățile de afaceri și de investiții să devină proiecte implementate rapid și eficient” a transmis Klaus Iohannis în deschiderea Forumului de Afaceri I3M.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: