Skip to content
Politică

Iohannis iar atacă PSD și ALDE pe temele justiției și economiei

inpolitics.ro

Președintele Klaus Iohannis lansează un nou atac la adresa coaliției PSD-ALDE pe temele justiției și economiei.

Politicianul a declarat luni (la Gala Asociației Municipiilor din România, organizată la Ateneu) că abordarea coaliției în ceea ce privește legislația pe Justiție este „contraproductivă”, șeful statului apreciind faptul că „românii și-au spus părerea”, transmite Agerpres.

„Este lesne de înțeles de ce protestează românii: fiindcă abordarea pe aceste modificări în legislația pe Justiție este, în primul rând, lipsită de transparență. Sunt și aici – culmea! – schimbări care se doresc a fi făcute împotriva sistemului și cred că această abordare pe care o are PSD-ALDE în ultima vreme de a merge întotdeauna împotriva tuturor este o abordare total contraproductivă, iar românii bine au făcut că și-au spus părerea”, a afirmat Iohannis, întrebat despre protestele de duminică seară.

Același Klaus Iohannis a susținut că s-ar impune o amânare semnificativă a modificărilor legislației fiscale, precizând că termenul de aplicare a acestora la 1 ianuarie 2018 este inoportun, conform Agerpres.

„Am văzut cu toții că în afară de inițiatori toată lumea este împotriva acestor modificări. Cred că trebuie să dea de gândit oricui care dorește să facă modificări atât de ample și vede că nu vrea nimeni să meargă pe aceeași linie. Cred că minim, minimorum s-ar impune o amânare semnificativă, un studiu foarte bine fundamentat și atunci lucrurile se pot discuta în liniște. După părerea mea, este total, dar total inoportun să se țintească ca și dată de implementare 1 ianuarie 2018”, a afirmat Iohannis, după ce a participat la Ateneu la Gala Asociației Municipiilor din România.

El a iterat că modificările reprezintă o „țopăială” fiscal-bugetară a Guvernului.

„Cred că vă amintiți că acum puține zile, săptămâna trecută, mi-am arătat întregul scepticism față de anunțatele modificări în legislația fiscală. Am numit acest comportament al PSD în materie o țopăială fiscal-bugetară și tot ce am văzut la televizor și tot ce am auzit și astăzi îmi confirmă că evaluarea mea a fost cât se poate de exactă. Aș fi preferat să văd astăzi un Guvern hotărât să facă evaluări serioase, să avem simulări făcute de adevărați specialiști, să vedem dacă aceste măsuri sunt într-adevăr cele mai bune sau nu. Nu am văzut așa ceva, am văzut în schimb întâlniri tot între aceiași politicieni care au ieșit tot cu aceleași opinii”, a afirmat șeful statului.

El a arătat că nu a mai discutat cu premierul Mihai Tudose.

Întrebat ce mai poate face în calitate de președinte dacă OUG privind măsurile fiscale va fi adoptată de Executiv în forma prezentată de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, el a răspuns: „Vom vedea ce se va întâmpla în Guvern”.

Politicianul de la Cotroceni nu intenționează să-i cheme la consultări pe liderii politici cu privire la starea finanțelor și modul în care se modifică Codul fiscal.

„Această bulversare a fost produsă de coaliția care guvernează și nu au decât să rezolve problema”, a afirmat Iohannis.

El a susținut că un proiect de lege ar putea să vină cu noutăți.

„Un proiect de lege bine fundamentat și discutat de toți partenerii — și mă gândesc aici și la sindicate, și patronate, și administrațiile publice locale — sigur ar putea să vină cu noutăți care nu ar fi rele, dar noutăți care sunt bine studiate și fundamentate”, a declarat Iohannis.

Schimbările la legislația fiscală sunt „cârpeli”, potrivit președintelui.

„Avem o Lege a salarizării care nici ea nu a fost gândită foarte profund. Pentru a o putea aplica este nevoie de astfel de cârpeli care, în loc să repare, strică mai mult”, a spus președintele Iohannis.

La remarca unui jurnalist că a promulgat Legea salarizării, șeful statului a precizat că el promulgă legi, dar că acest lucru nu înseamnă că și le și însușește.

„Bineînțeles că eu promulg legile, dar asta nu înseamnă că mi le însușesc și aceste legi sunt promovate de Parlament. Ar fi ceva foarte interesant dacă aș putea să opresc legi prost făcute”, a indicat președintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *