Skip to content
" "
Politică

Iohannis iese la rampă. Planurile-cheie pentru perioada imediat următoare

" "

Președintele Klaus Iohannis  a susținut o conferință de presă miercuri la Palatul Cotroceni, înainte de plecarea sa la Consiliul European și New York.

Astfel, șeful statului a detaliat programul pentru perioada următoare, începând cu participarea la ședința extraordinară a Consiliului European, Consiliul JAI și vizita la New York.

Astazi voi participa, incepand de la ora 18:00, la sedinta extraordinara si informala a Consiliului European pentru a discuta chestiunea migratiei. Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire. Se doreste sa se discute cum pot fi ajutate tarile de unde vin refugiatii sau migrantii, ce se poate face pentru a ajuta refugiatii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni aceasta migratie spre Uniunea Europeană. Voi reitera cu aceasta ocazie pozitia României pentru mentinerea unui raport echilibrat pentru solidaritate și responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte intruniri al Consiliului European.”, a inceput Klaus Iohannis discursul.

O precizare importantă pe care președintele a făcut-o a fost cea conform căreia la Consiliul European nu se va rediscuta problema cotelor obliatorii, această decizie find luată deja de Consiliul JAI, care are competența și autoritatea necesara, „nu are nevoie nici de o revotare, nici de o validare in Consiliu”. De asemenea, Iohannis a subliniat că nu crede că „impunerea cotelor obligatorii rezolva aceasta problema” (a imigranților, n.r)

A doua chestiune e legata de Consiliul JAI care s-a incheiat aseara. Decizia Consiliului pentru relocarea refugiatilor a fost adoptata. Romania ar urma sa primeasca in jur de 2400 de personae. Acestea se adauga la persoanele care ar trebui sa vina in urma participarii noastre voluntare din cursul verii. Regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred ca impunerea cotelor obligatorii rezolva aceasta problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti. Deja aseara, dupa ce s-a cunoscut acest rezultat, au inceput sa apara tot felul de opinii. Vreau sa subliniez ca ministrul de Interne a participat acolo cu un mandate perfect. Aceste cote obligatorii au fost refuzate de Romania din capul locului. Inca din martie, de cand s-a pus prima data in discutie, am sustinut pozitia Romaniei de participare voluntara la aceasta actiune. Dupa cum stiti, Parlamentul a fost informat si pe calea normala de catre consilierul de Afaceri Europene dar chiar si de mine – Parlamentul nu da mandate pe aceste chestiuni. Aceasta decizie care a fost luata ieri nu se va rediscuta. Nu se va rediscuta astazi in Consiliul European. Decizia a fost luata de catre Consiliul JAI si nu are nevoie nici de o revotare, nici de o validare in Consiliu. Inteleg ca sunt tari care doresc sa o conteste. Vom astepta rezultatul. Numarul de refugiati pe care ar urma sa il primeasca Romania nu e mare si nu trebuie sa ii primim in urmatoarele saptamani. E vorba de o perioada de cel putin 1 an, 2 ani de zile. Cred ca e bine sa ne aratam solidaritatea cu celelalte state membre. Participarea voluntara care tine cont de capacitatea fiecarui stat membru de a face fata unui anumit numar de refugiati.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Despre vizita la New York, Klaus Iohannis a spus că are „va fi fundamentata pe intarirea parteneriatului strategic intre Romania si America.”

Dupa incheierea Consiliului European voi pleca la New York. Acolo voi participa la adunarea generala a organizatiilor Natiunilor Unite. ONU sarbatoreste 70 de ani de la infiintare. 

In acest an, la adunarea generala participa un numar record de sefi de state. Mai au loc o serie de summit-uri importante, unde vor fi discutate chestiuni foarte importante de catre sefii de stat. Eu voi participa la mai multe summit-uri si de asemenea la intalnirea care va adopta agenda 2030 pentru dezvoltare durabila. E un angajament al sefilor de stat si Guvern si va reprezenta o decizie istorica. Voi participa, ca sa dau exemple, la invitatia lui Barack Obama la summit-ul contracarii Statului Islamic, cel pentru egalitatea de gen organizat de secretarul general ONU. Prezenta mea la New York imi va da ocazia sa am intalniri bilaterale cu mai multi sefi de state si voi comunica si continutul acestor discutii. Voi avea, de asemenea, ca in marja deplasarii, sa am o intalnire cu vicepresedintele SUA, Biden, la Casa Alba. Aceasta prima intalnirie va fi fundamentata pe intarirea parteneriatului strategic intre Romania si America.”, a incheiat șeful statului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *